Vijesti


Lokalno pravosuđe: Potraga za roditeljima 21. Februara 2011. Članak Dragan Mijanović iz Trebinja se 10. juna 1992. posljednji put čuo telefonom sa svojim roditeljima – Milušom i Svetozarom – kojima se nakon toga gubi svaki trag. Više od 18 godina on pokušava doći do informacija o njihovoj sudbini, ali uzaludno.
Produžen pritvor Božidaru Kuvelji 18. Februara 2011. Članak Na zahtjev Državnog tužilaštva, Sud BiH je za još mjesec dana produžio pritvor Božidaru Kuvelji, osumnjičenom za genocid u Srebrenici.
Odobren zahtjev za izručenje Purde 18. Februara 2011. Članak Sud BiH odobrio je zahtjev Srbije za izručenje hrvatskog državljanina Tihomira Purde, kojeg srbijansko pravosuđe sumnjiči za ratni zločin, potvrdio je njegov branilac Josip Muselimović za BIRN – Justice Report.
Obustavljen postupak protiv Berka Zečevića 18. Februara 2011. Članak Berko Zečević, vještak balističke struke, kazao je na sjednici pred Tribunalom u Haagu da je spreman da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, nakon čega je obustavljen postupak protiv njega zbog nepoštivanja Suda.
Radić i ostali: Sumnja u istinitost iskaza svjedoka 18. Februara 2011. Članak U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločine u Vojnom kod Mostara, Odbrana optuženog Dragana Šunjića je rekla kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivična djela za koja se tereti, te od Apelacionog vijeća zatražila da donese oslobođajuću presudu.
Lalović: U društvu s optuženim 17. Februara 2011. Članak Svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je optuženi Slavko Lalović bio na straži u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” kada je silovana jedna zatočenica, te ubijeno nekoliko zatočenika.
Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Agresivni vojnik 17. Februara 2011. Članak Na suđenju Senadu Ahmetaševiću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedok Tužilaštva je kazao da je optuženi u novembru 1993. godine ubio ratnog zarobljenika.
Selimović i ostali: Batinanje poslije ispitivanja 16. Februara 2011. Članak Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, preslušani su iskazi trojice zarobljenika koji su govorili o premlaćivanjima u zatočeničkim objektima u Bihaću i Cazinu.
Kos i ostali: Odvajanje muškaraca u 12 autobusa 16. Februara 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je u julu 1995. godine autobusom prevozio žene i djecu u kladanjske Luke, dok je muškarce odvezao u školu “Kula” u Pilici.
“Pronađen” pasoš Berka Zečevića 16. Februara 2011. Članak Prebacivanje Berka Zečevića u Haški tribunal ipak će uslijediti sutra, kao što je bilo i planirano, pošto je “pronađen pasoš”, izjavio je za BIRN – Justice Report njegov branilac Duško Tomić.