Članak

Sud i Tužilaštvo BiH pred Kolegijem

16. Marta 2012.00:00
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio negativni stav Ustavnopravne komisije o prijedlogu prestanka važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, te su ovi prijedlozi poslani na usaglašavanje Kolegiju Doma.

This post is also available in: English

Predstavnici u Državnom parlamentu su u četvrtak, 15. marta, ponovo raspravljali o prijedlozima o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, koje su uputili zastupnici Drago Kalabić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Darko Babalj iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o ovim zakonima nije prihvaćeno zbog nedovoljne podrške poslanika iz Republike Srpske (RS).

Prijedlozi zakona, koji predviđaju da ove institucije prestanu raditi u roku 30 dana, dobili su negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma, koja nije podržala principe na kojima se zakon zasniva.

Ovo je drugi put da nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o ovim zakonima, s obzirom da su poslanici već jednom, sredinom februara ove godine, vratili prijedloge zakona Komisiji.

Jedan od predlagača zakona, Drago Kalabić, istakao je na ovoj sjednici da SNSD ne podržava anarhiju, bezvlašće i situaciju u kojoj nema pravde.

“Mi ne podržavamo da nema pravde. Samo će biti u drugim gradovima. Treba otvoriti dijalog i vidjeti kako možemo doći do situacije da ljudi imaju povjerenja u pravosuđe, to je bio naš cilj”, dodao je Kalabić.

Denis Bećirović, predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP), kazao je da klub delegata te stranke nikada neće podržati ove zakone, s obzirom da je Ustavni sud BiH već ocijenio da su zakoni o državnom sudu i tužilaštvu u skladu sa Ustavom BiH.

D.Dž.

This post is also available in: English