Članak

Macić: Premlaćivanje nakon predaje

16. Marta 2012.00:00
Na nastavku suđenja Esi Maciću, svjedok Odbrane se prisjetio kako je premlaćivan u policijskoj stanici Musala i u logoru Čelebići (općina Konjic).

This post is also available in: English

Rajko Mrkajić ispričao je pred Sudom BiH da se u junu 1992. godine predao nakon što su Srbi iz Bradine odvedeni u logore “Musala” i Čelebići.

“Ja sam 15 dana bio sam u šumi. Predao sam se vojnicima koji su stražarili na ulazu u Bradinu, došao je po mene džip i odveli su me u stanicu policije Musala. Bila je grupa policajaca i svi su povikali da sjednem. Ja sam pokušao da sjednem i kad sam došao sebi, vidim da sam na nogama”, rekao je Mrkajić, dodavši da je teško pretučen i da je od udaraca izgubio svijest.

Prema iskazu svjedoka Mrkajića, potom je odvezen u Čelebiće, gdje je također premlaćivan.

“Gurnuli su me iz džipa i odmah su skočili na mene, udarali su me nogama na kojima su bile vojničke čizme i tu sam skoro ostao bez svijesti. Čuo sam nož iz korica, sa dvije strane viču da se ne okrećem. Osjetio sam udarac za vrat, vidim da me nisu oštricom razrezali po vratu, ali jesu jaknu, džemper i majicu, a onda su me drvenom palicom udarili”, prisjetio se Mrkajić.

Dodao je da je nakon toga odveden u logor Čelebići.

“Odveden sam u magacin broj devet – hodnik od dva metra u zemlji, i tu sam proveo dva mjeseca na betonu. Dolazili su u objekte devet i šest da nas tuku”, rekao je Mrkajić, dodavši da je u septembru 1992. godine prebačen u “Musalu”, gdje je prvi put vidio optuženog Macića zvanog Makaron.

Državno tužilaštvo tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” u blizini Konjica.

Kako se navodi u optužnici, Macić je 1992. sudjelovao u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići, te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u “Musali”.

Svjedok je objasnio da Macića nije poznavao prije rata, te da je njegov nadimak prvi put čuo u Čelebićima kada je jedan logoraš tražio cigaretu, koju mu je dao Macić.

“Poslije sam ga vidio na ‘Musali’, kažu drugi logoraši: ‘To je Macić’. Ne sjećam se da je ulazio u devetku. Bio je šutljiv, nije puno kontaktirao sa logorašima, koliko sam ja primijetio”, rekao je Mrkajić.

Odgovarajući na pitanja Optužbe, svjedok Mrkajić je kazao da se on ne sjeća da je optuženi Macić ulazio u svlačionice u “Musali”, gdje su bili zatvoreni zarobljenici.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. mart ove godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English