Članak

Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Produžen pritvor Dušku Đajiću

16. Marta 2012.00:00
Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor za dva mjeseca Dušku Đajiću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Ilidža u novembru 1995. godine.

This post is also available in: English

Slobodan Nikolić, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, kazao je da je Sud prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva s obzirom na to da je optuženi Đajić bio u bjekstvu. Pritvor Đajiću je produžen do 14. maja ove godine.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Đajića, bivšeg kriminalističkog inspektora Stanice javne bezbjednosti Ilidža Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), za zastrašivanje civila, nezakonito odvođenje, zlostavljanje, nečovječno postupanje i pljačku njegove imovine.

Kako je navedeno u optužnici, Đajić je 1. novembra 1995. naredio naoružanim policajcima da pod izgovorom obavljanja informativnog razgovora dovedu S.K. u Stanicu, gdje mu je rekao da mora napustiti stan i teritorij RS-a, s obzirom da je po nacionalnosti Hrvat i da mu prijeti likvidacija.

“Kada je S.K. odbio da napusti stan, Đajić mu je opsovao i udario ga stisnutom pesnicom u lice. Oštećeni S.K. je od udarca pao sa stolice, a policajci su ga nastavili udarati nogama i šakama po tijelu. Nakon premlaćivnja, Đajić je oštećenog odvezao do kontrolnog punkta Vojske RS-a na Kobiljači i predao ga vojniku, koji ga je odveo do sporednog puta i rekao mu da ne skreće jer je područje minirano”, stoji u optužnici.  

Prema optužnici, Đajić se 2. novembra 1995. uselio u stan S. K. i u njemu boravio do marta 1996. godine. Prilikom napuštanja stana, kako se navodi u optužnici, Đajić je svu pokretnu imovinu u vrijednosti od oko 317.582 KM odvezao kamionom u nepoznatom pravcu.

Đajića su službenici Granične policije BiH uhapsili krajem decembra prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru. Uhapšen je na osnovu potjernice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

A.S.

This post is also available in: English