Vijesti


Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Presuda 24. maja 20. Maja 2011. Članak Nakon što je Kantonalni sud u Bihaću saslušao završne riječi Tužilaštva i Odbrane optuženog Senada Ahmetaševića, koji se tereti za ubistvo ratnog zarobljenika u Velikoj Kladuši, izricanje presude zakazano je za utorak, 24. maja ove godine.
Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Suočavanje svjedoka 20. Maja 2011. Članak Na nastavku suđenja Nenadu Tanasiću i Tihomiru Boroji u Okružnom sudu u Banjoj Luci, suočeni su svjedoci Tužilaštva i Odbrane, koji su govorili o pretraživanju kuće i okoline u vezi s pronalaskom Nazife Šomić.
MKSJ/ICTY: Stotine hiljada eura za Vojislava Šešelja 18. Maja 2011. Članak Apelaciono vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku prema kojoj se odobravaju sredstva za isplaćivanje Odbrane Vojislava Šešelja.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica protiv Mustafe Odobašića 18. Maja 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Mustafe Odobašića, kojom mu je na teret stavljen ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Velikoj Kladuši.
Potvrđena optužnica za zločine u Srebreniku 17. Maja 2011. Članak Sud BiH je potvrdio optužnicu kojom se Zurahid Mujčinović i Sulejman Hrustić, nekadašnji pripadnici Armije BiH (ABiH), terete za zločine nad civilnim stanovništvom općine Srebrenik.
Pustivuk: S ranjenim djetetom na rukama 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Ilijašu, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su nakon ubistva dvojice komšija, ostali Bošnjaci bili zatočeni u školi u Gornjoj Bioči, a potom odvedeni u različite logore.
Perić i ostali: Drskost i agresivnost 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Državnog tužilaštva za optuženog Predraga Terzića rekla je da se isticao po drskosti i agresivnosti kada je odvodio starije muškarce iz sela Vihovići (općina Kalinovik).
Gajić: Moguće priznanje krivice 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za ratni zločin počinjen u Bihaću, Odbrana Pavla Gajića je izrazila spremnost da pregovara s Tužilaštvom BiH o priznanju krivice.
Macić: Polomljeni zubi 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da mu je optuženi Eso Macić puškom polomio zube u Sportskoj sali “Musala” (općina Konjic) u martu 1993. godine.
Gazdić: Zatraženo produženje pritvora 17. Maja 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Jasku Gazdiću, osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Foče.