Intervju

Lejla-Gacanica.02-1280x720.jpg

5. Maja 2022.
Žrtve ratnog silovanja u Bosni i Hercegovini nemaju jednak pristup reparacijama od počinilaca zbog nejednake prakse sudova širom države, neodgovarajućem sistemu besplatne pravne pomoći i slučajevima u kojima ratni zločinci nakon presuda skrivaju imovinu, pojašnjava u intervjuu istraživačica Lejla Gačanica rezultate izvještaja o šestogodišnjoj sudskoj praksi o reparacijama kojeg je predstavio TRIAL International.

Fabian-Salvioli-1280x720.jpg

13. Decembra 2021.
Glavne preporuke koje će u izvještaju pred Vijećem za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) u septembru iduće godine iznijeti ekspert Fabian Salvioli bit će da se obnovi opći okvir pristupa tranzicijskoj pravdi, da se usklade zakoni u odnosu na obeštećenja, da se usvoje dobre prakse u obrazovnim programima, te da se bori protiv diskriminacije, govora mržnje i negiranja genocida, kao i usvajanje jasne politike za memorijalizaciju u Bosni i Hercegovini.

birnbih-detektor-milanko-kajganic-e1635530676112-1-1280x720.jpg

30. Oktobra 2021.
Nakon samo dvije optužnice za ratne zločine u prvih šest mjeseci ove godine, novi vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić najavljuje deset takvih optužnica do kraja godine. U intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine govori o imenovanju nove šefice Odjela za ratne zločine nakon kompromitirajućeg snimka, propustima u radu i želji da poveća transparentnost koju još uvijek ne smije obećati.

kees-van-der-weide-scaled-e1631623243618-1280x720.jpg

15. Septembra 2021.
Nizozemski sudija nedavno je kritikovao način na koji Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), gdje je savjetnik već godinu dana, vodi disciplinske postupke protiv nosilaca najviših pravosudnih funkcija u zemlji. Nakon bloga sudije Keesa van der Weidea koji je izazvao reakcije u pravosudnoj zajednici, u intervjuu za BIRN Bosne i Hercegovine on govori o nedostatku integriteta kod domaćih sudija i tužilaca, lošoj disciplinskoj praksi, izostanku odgovornosti i odgovarajućih kazni.