Članak

Planinčić i ostali: Pucanje u selu Serdari

14. Marta 2012.00:00
U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je 17. septembra 1992. godine čuo pucnjavu u selu Serdari i vidio tenk.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Sudom BiH, Nedeljko Narić je rekao da je u novembru 1991. mobilisan u 122. brigadi Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koja je 17. septembra 1992. godine bila locirana u mjestu Sakane, nedaleko od sela Serdari.

Narić je kazao da su se u noći 17. septembra 1992. čuli pucnji u Serdarima, a potom su neki od vojnika iz njegovog voda otišli naoružani u to selo.

“U Serdarima nije bilo vojske, osim ako se mještani između sebe nisu organizovali”, rekao je Narić i dodao da su nekoliko sati kasnije vidjeli tenk koji je prošao pored njih, ali da ne zna je li odatle pucano na Serdare.  

Prema optužnici, u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. u selu Serdari ubijeno je 16 civila srpske nacionalnosti. Za učešće u ovom napadu sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su, kako je navedeno u optužnici, bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor-Varoši.

Svjedok je kazao da ne poznaje niti jednog od optuženih.

Naredno suđenje zakazano je za 20. mart 2012. godine.

M.B.

This post is also available in: English