Članak

Memić i ostali: Disciplinovani komandant Zuka

16. Marta 2012.00:00
Svjedočeći na suđenju za zločin u Trusini (općina Konjic), bivši načelnik sektora Službe državne bezbjednosti rekao je da je iz prisluškivanih razgovora zaključio da je optuženi Zulfikar Ališpago bio podređen Seferu Haliloviću.

This post is also available in: English

Svjedok Munir Alibabić kazao je da je Halilović prisluškivan po odluci ratnog Predsjedništva BiH, te da se iz tih razgovora moglo uvidjeti da je Ališpago zvani Zuka imao “disciplinovani odnos prema Haliloviću”.

“To je bio odnos nadređenog i potčinjenog. Zuka je bio disciplinovani komandant i izvršavao je naređenja”, rekao je svjedok.

Alibabić je dodao da mu je poznato da je optuženi Ališpago do kraja oktobra 1993. godine komandovao Specijalnim odredom za posebne namjene pri Glavnom štabu Armije BiH (ABiH). Svjedok je kazao da o zločinu u Trusini počinjenom u aprilu 1993. godine nije saznao iz prisluškivanja Halilovića.

“Ne sjećam se da sam čuo takvu informaciju”, rekao je svjedok, dodavši da je za zločin u Trusini čuo tek dvije ili tri godine poslije rata.

Alibabić je svjedočio na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Ališpagi, koji se terete za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Kako je navedeno u optužnici, Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, rukovodio je napadom na Trusinu, dok je Ališpago optužen da nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Haški tribunal je Halilovića, nekadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande ABiH, pravosnažno oslobodio krivice za zločine u selima Grabovica i Uzdol. Odbrane optuženih Hakalovića i Bojadžića su na ovom suđenju istakle kako smatraju da je prisluškivanje Halilovića bilo “potpuno nezakonito”.

Sudsko vijeće je na ovom suđenju donijelo odluku da će Rasemu Handanović, osumnjičenu za zločin u Trusini, 30. marta ispitati Tužilaštvo BiH, a Odbrane optuženih 16. aprila ove godine. Kako je rečeno na jednom od prethodnih suđenja, Handanović, bivša pripadnica odreda “Zulfikar”, dogovorila je s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice.

Alibabić će sa svjedočenjem nastaviti u ponedjeljak, 19. marta ove godine.

A.J.

This post is also available in: English