Vijesti


Forum o tranzicijskoj pravdi u Sarajevu 29. Juna 2011. Članak Koalicija za regionalno utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM) organizovala je u Sarajevu “Međunarodni forum za tranzicijsku pravdu”, na kojem su učesnici govorili o dosadašnjem radu na procesima suočavanja s prošlošću u regionu.
Produžen pritvor osumnjičenima za zločine u Kotor-Varoši 24. Juna 2011. Članak Sud BiH prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva i produžio pritvor Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću i Seadu Menzilu, koji se sumnjiče da su 1992. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši.
Holandija otkriva lokaciju sa ostacima srebreničkih žrtava 24. Juna 2011. Članak Nakon šesnaest godina biće otkrivena lokacija grobnice sa sedam tijela osoba nestalih u Srebrenici, potvrđeno je za BIRN – Justice Report iz holandskog Ministarstva odbrane.
Karadžić: Podrška paravojnim jedinicama 24. Juna 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću svjedok Milorad Davidović započeo je svjedočenje o zločinima koje su nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u nekoliko opština činili pripadnici paravojnih formacija i “snage bosanskih Srba”.
Sud BiH traži hitno usvajanje budžeta 22. Juna 2011. Članak Sud BiH je apelovao na državne vlasti da što brže usvoje budžet za 2011. godinu, kako bi ova institucija mogla raditi “nesmetano i u punom kapacitetu”.
Podignuta optužnica za zločine u Rogatici 22. Juna 2011. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Marjanovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), kojom se tereti za zločine u Rogatici.
Karadžić: Radijator kao antena 21. Juna 2011. Članak O sistemu veza u Republici Srpskoj (RS) za vrijeme rata govorio je još jedan svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, tvrdeći da su “nadljudskim naporima nastojali da obave zadatke, nekad uspješno, a nekad sa zakašnjenjem”.
Seminar o prevenciji genocida u Sarajevu 21. Juna 2011. Članak U Sarajevu je održan seminar pod nazivom “Okvir za prevenciju i odgovor na genocid i masovne zločine”, na kojem su učestvovali predstavnici Ujedinjenih nacija, te nevladinih organizacija i udruženja žrtava iz BiH.
Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Pomoć Bošnjacima 21. Juna 2011. Članak U nastavku suđenja Miladinu Bogdaniću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedoci Odbrane su kazali da im je optuženi tokom rata pomagao i da je bio “primjeran”.
Nešković i Ilić: Jauci i detonacije u Kravici 21. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene nad Srebreničanima, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je vidio strijeljanje Bošnjaka ispred skladišta Zadruge u Kravici (općina Bratunac) u julu 1995. godine.