Članak

Karadžić: Odbijen zahtjev za uklanjanje incidenata

24. Maja 2012.00:00
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Odbrane Radovana Karadžića da se Tužilaštvu naredi da iz optužnice ukloni sve incidente za koje “nije iznijelo dovoljno dokaza”.

This post is also available in: English

O-Gon Kwon, predsjedavajući Sudskog vijeća, u odluci je naveo da je zahtjev Odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) odbijen s obzirom da, prema pravilima Tribunala u Haagu, samo postoji mogućnost odbacivanja “tačaka optužnice, a ne pojedinačnih incidenata”.

“Može se desiti situacija u kojoj je, iako ne postoji dovoljno dokaza za osuđujuću presudu u odnosu na neke navode ili incidente, moguće donijeti osuđujuću presudu u odnosu na cjelokupnu tačku optužnice”, stoji u obrazloženju Sudskog vijeća.

Nakon što je Haško tužilaštvo završilo sa dokaznim postupkom, optuženi Karadžić je najavio da će 11. juna podnijeti Haškom tribunalu zahtjev da bude oslobođen optužbi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Kako je saopšteno iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), Karadžić zahtjev zasniva na tvrdnji da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu tokom dvogodišnjeg dokaznog postupka, koji je okončan početkom maja ove godine.

Haško tužilaštvo će odgovoriti na Karadžićev zahtjev 13. juna, a Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Karadžić je optužen u 11 tačaka optužnice za genocid u Srebrenici i još sedam općina u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu kampanjom granatiranja i snajperskog djelovanja, te uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Početak dokaznog postupka Odbrane zakazan je za 16. oktobar. Suđenje Karadžiću počelo je krajem 2009., a prvi svjedok Tužilaštva u Haagu saslušan je u aprilu naredne godine.

                                 D.Dž.

This post is also available in: English