Članak

Lokalno pravosuđe – Marković: Policajci nisu viđali optuženog

23. Maja 2012.00:00
U nastavku suđenja za ratne zločine, pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu četvorica svjedoka Odbrane ispričali su da optuženog Milana Markovića nisu viđali u stanici policije u Sokocu 1992. i 1993. godine.

This post is also available in: English

Predrag Krsmanović, nekadašnji šef odjeljenja Državne bezbjednosti čije je sjedište bilo u policijskoj stanici u Sokocu, ustvrdio je da optuženog nije viđao u toj zgradi, niti je čuo da su u prizemlju zlostavljani civili bošnjačke nacionalnosti.

“Tvrdim da Marković nikada nije bio pripadnik policijske stanice Sokolac. Ne mogu tvrditi da zarobljenici nisu fizički i psihički zlostavljani u zgradi policije, ali u mom prisustvu to se nije dešavalo jer da jeste, to bih spriječio. Da je bilo fizičkog maltretiranja vjerovatno bi se čuli jauci i krici, ali ja to nisam čuo”, kazao je Krsmanović.

Markovića, bivšeg pripadnika jedinice Vojske Republike Srpske (VRS) u Han-Pijesku, Tužilaštvo tereti da je od juna 1992. do marta 1993. premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Markovića da je u septembru 1992. godine u prostorijama Stanice milicije u Sokocu pretukao Hasana Dugića i Fikreta Sirću.
 
U optužnici se navodi da je Marković u prostorijama Osnovne škole “Petar Kočić” u selu Čavarine fizički zlostavljao Osmu Ibrahimovića zvanog Kaba.

Tužilaštvo tereti Markovića da je u junu 1992. u prostorijama Osnovne škole “Slaviša Vajner Čiča” u Sokocu pretukao Bajru Kundaka.   

Svjedok Krsmanović je dodao da je obavljao informativne razgovore sa zarobljenicima, ali na njima nije vidio tragove zlostavljanja.

“Veoma rijetko je vojska dovodila lica koja su pritvarana u zgradi policije. Kada su dovođeni, to je bilo radi prikupljanja informativnih podataka ili zbog lične sigurnosti. Bilo je slučajeva i da seljani nekog dovedu iz lične bezbjednosti”, pojasnio je Krsmanović.   

Krsmanović, kao i Predrag Čajić, Dragomir Obradović i Veljko Borovčanin, koji su na ovom suđenju svjedočili u korist optuženog Markovića, tvrdili su da je Osnovna škola “Petar Kočić” u Sokocu dodijeljena vojsci i da ne znaju šta se tamo dešavalo.   

“Markovića nisam viđao u zgradi policije. (…) Objekat škole je koristila vojska, ja nisam imao pristup tom objektu, ne mogu tvrditi da li je bio zatvor. Nije mi poznato gdje je boravio Marković”, kazao je Predrag Čajić, nekadašanji inspektor Državne bezbjednosti u Sokocu.

Dragomir Obradović, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti Sokolac, kazao je da optuženi Marković nikad nije bio radnik policije, te da ga nije viđao u zgradi policije.

Veljko Borovčanin, nekadašnji šef krim-službe u Sokocu, također je naglasio da optuženi nije dolazio u stanicu policije.

Svjedoci Odbrane Krsmanović, Čajić, Obradović i Borovčanin su potvrdili da su osim optuženog Markovića poznavali još jednu osobu sa istim imenom i prezimenom, a koja je iz Han-Pijeska.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juni, kada je planirano saslušanje novih svjedoka Odbrane.

A.S.

This post is also available in: English