Vijesti


MKSJ/ICTY: Stotine hiljada eura za Vojislava Šešelja 18. Maja 2011. Članak Apelaciono vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku prema kojoj se odobravaju sredstva za isplaćivanje Odbrane Vojislava Šešelja.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica protiv Mustafe Odobašića 18. Maja 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Mustafe Odobašića, kojom mu je na teret stavljen ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Velikoj Kladuši.
Macić: Polomljeni zubi 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da mu je optuženi Eso Macić puškom polomio zube u Sportskoj sali “Musala” (općina Konjic) u martu 1993. godine.
Gazdić: Zatraženo produženje pritvora 17. Maja 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Jasku Gazdiću, osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Foče.
Potvrđena optužnica za zločine u Srebreniku 17. Maja 2011. Članak Sud BiH je potvrdio optužnicu kojom se Zurahid Mujčinović i Sulejman Hrustić, nekadašnji pripadnici Armije BiH (ABiH), terete za zločine nad civilnim stanovništvom općine Srebrenik.
Pustivuk: S ranjenim djetetom na rukama 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Ilijašu, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su nakon ubistva dvojice komšija, ostali Bošnjaci bili zatočeni u školi u Gornjoj Bioči, a potom odvedeni u različite logore.
Perić i ostali: Drskost i agresivnost 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Državnog tužilaštva za optuženog Predraga Terzića rekla je da se isticao po drskosti i agresivnosti kada je odvodio starije muškarce iz sela Vihovići (općina Kalinovik).
Gajić: Moguće priznanje krivice 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za ratni zločin počinjen u Bihaću, Odbrana Pavla Gajića je izrazila spremnost da pregovara s Tužilaštvom BiH o priznanju krivice.
Kos i ostali: Dobrovoljno učešće u ubistvima 13. Maja 2011. Članak U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da su pripadnici Desetog dirvezantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine učestvovali u ubistvima Srebreničana na Ekonomiji Branjevo (općina Zvornik).
Lokalno pravosuđe – Zenica: Godišnjica smrti prve civilne žrtve rata 13. Maja 2011. Članak Mateja Jurić, dvogodišnja djevojčica, smrtno je stradala prije 19 godina tokom borbi između snaga Jugoslovenske narodne armije (JNA) i pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) BiH.