Članak

Izručen osumnjičeni za zločine u Srebrenici

25. Maja 2012.00:00
Na zahtjev Državnog tužilaštva, Bosni i Hercegovini je izručen Dejan Radojković, osumnjičen za zločine počinjene na području Srebrenice u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Radojković je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sumnje da je, kao jedan od komandira u Centru za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), počinio zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.  

Radojković, koji je osumnjičen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, uhapšen je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u četvrtak, 24. maja.

On će biti prebačen u Tužilaštvo BiH, gdje će biti ispitan, a nakon toga će Sudu BiH biti upućen prijedlog za određivanje pritvora.

“U procesu izručenja ostvarena je značajna saradnja Tužilaštva BiH i pravosudnih i policijskih agencija iz SAD-a, te se Državno tužilaštvo zahvaljuje na pomoći i saradnji u lociranju i izručenju ovog osumnjičenog”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je do sada podiglo optužnice protiv desetorice nekadašnjih komandira i pripadnika Centra za obuku Jahorina, kojima se na teret stavlja učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i ubistvu oko 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u julu 1995. godine.

D.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English