Vijesti


Memić i ostali: Trusina nije spominjana 19. Jula 2011. Članak Svjedoci Tužilaštva BiH koji su radili 1994. godine na otkrivanju počinilaca krivičnih djela na području Konjica na suđenju za zločine u selu Trusina (općina Konjic) ustvrdili su da nisu imali zvaničnih informacija o ubistvima u ovom selu.
Karadžić: Nepoznata sila štitila Jelisića 19. Jula 2011. Članak Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio je da policija i civilne vlasti nisu mogli kontrolisati organizovane grupe koje su pravile probleme u Brčkom nakon izbijanja sukoba u maju 1992. godine.
Nešković i Ilić: Mjesto strijeljanja 15. Jula 2011. Članak Suđenje Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), koji su optuženi za zločine u Srebrenici, nastavljeno je ulaganjem materijalnih dokaza Državnog tužilaštva.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Ubistva na Kazanima 15. Jula 2011. Članak U nastavku suđenja Samiru Bejtiću, kojem se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi za zločine počinjene na lokalitetu Kazani, svjedok je rekao da je vidio ubistvo jedne osobe.
Gasal i ostali: Okončan dokazni postupak 15. Jula 2011. Članak Nakon što je predstavljena izmijenjena optužnica i odbijeni svi dodatni prijedlozi dokaza Tužilaštva i Odbranâ, okončan je dokazni postupak na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene nad hrvatskim stanovništvom u Bugojnu.
Dronjak: Plan nastavka suđenja 15. Jula 2011. Članak Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, Tužilaštvo BiH je najavilo kako bi dokazni postupak trebao biti okončan u oktobru ove godine.
Dronjak: Bratove kosti i košulja 14. Jula 2011. Članak Na suđenju za zločin počinjen u Drvaru, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da njen brat nije preživio zatočenje u logoru Kamenica, gdje je, prema optužnici, upravnik bio optuženi Ratko Dronjak.
Macić: Odgođeno ročište 14. Jula 2011. Članak Suđenje Esi Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, odgođeno je jer na ročište nije pristupio svjedok i članovi Vijeća Suda BiH.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Predočavanje iskaza 14. Jula 2011. Članak Predočavanjem iskaza svjedocima koje su dali ranije pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje Samiru Bejtiću za ratni zločin počinjen na Kazanima kod Sarajeva.
Mladić: Uskoro odluka o dvojici branilaca 14. Jula 2011. Članak Predstavnik Haškog tribunala rekao je da se Ratko Mladić sastao sa advokatima Milošem Šaljićem i Aleksandrom Mezjajevim, te da bi Ured registrara do kraja sedmice mogao donijeti odluku o tome da li oni mogu biti Mladićevi branioci.