Vijesti


Selimović i ostali: Snimak razmjene zarobljenika 30. Juna 2011. Članak Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) kazao je da se optuženi Mehura Selimović prema njemu korektno ponašao tokom zarobljeništva u zatvoru “Luke” u Bihaću.
Pelemiš i Perić: Neutvrđen tip smrti 30. Juna 2011. Članak Analizirajući dodatnih 179 potvrda o smrti, vještakinja Odbrane na suđenju dvojici optuženih za genocid u Srebrenici je rekla da samo tijela dvije osobe potiču iz primarne grobnice u Pilici, u blizini Zvornika.
Vlahović: Premlaćivanje na Palama 30. Juna 2011. Članak Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom “Batko”, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da ga je u maju 1992. godine optuženi pretukao drvenom palicom u fiskulturnoj sali na Palama.
Baričanin: Traumatsko iskustvo 30. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području sarajevskih naselja Grbavica i Vrace, vještak neuropsihijatrije je rekao da je zaštićena svjedokinja S2 preživjela teško traumatsko iskustvo nakon što ju je silovao optuženi Saša Baričanin.
Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Presuda 4. jula 30. Juna 2011. Članak U završnim riječima pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, Optužba je zatražila osuđujuću, a Odbrane oslobađajuću presudu za Nenada Tanasića i Tihomira Boroju, optužene za zločine počinjene nad civilima u tom gradu.
Lokalno pravosuđe – Todorović: Četiri godine zatvora 30. Juna 2011. Članak Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Milana Todorovića na četiri godine zatvora zbog toga što je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Čelincu.
Karadžić: Spiskovi za protjerivanje 30. Juna 2011. Članak Odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog Radovana Karadžića, bivši glavni inspektor Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) Jugoslavije kazao je da su srpske vlasti u Bijeljini 1992. godine napravile plan za etničko čišćenje Bošnjaka u tom gradu.
Mujčinović i Hrustić negirali krivicu 29. Juna 2011. Članak Pred Državnim sudom, dvojica bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) negirali su krivicu za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom općine Srebrenik.
Kornjača i ostali: Ubistva počinile “pijane budale” 29. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da mu je optuženi Milorad Živković nakon rata kazao da su “pijane budale” ubile ljude u Lovačkom domu na Mostini, u blizini Čajniča.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Odgođeno suđenje 29. Juna 2011. Članak Nastavak suđenja Samiru Bejtiću pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, odgođen je za 13. juli ove godine, nakon što jedan od članova Sudskog vijeća nije pristupio na ročište.