Članak

Lokalno pravosuđe – Boljak: Izostanak branioca

22. Maja 2012.00:00
Suđenje Ranku Boljaku, optuženom za zločine na području Sarajeva, odgođeno je zbog nedolaska njegovog branioca.

This post is also available in: English

“Kako nije pristupio branilac optuženog Milorad Rašević – koji je uredno obaviješten i koji izostanak nije opravdao – nisu ispunjeni zakonski uvjeti da se održi pretres, te se suđenje odlaže za četvrtak, 24. maj”, kazala je Dalida Burzić, predsjedavajuća Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ona je naglasila da će od branioca Raševića biti zatraženo opravdanje zbog nedolaska na suđenje.

Boljak, bivši pripadnik Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je 19. maja 1992. godine na području općine Ilidža zaustavio konvoj s civilima i iz njega izdvojio nekoliko muškaraca, te ih zatvorio u kamion, gdje su boravili u nehumanim uslovima. Također mu je na teret stavljeno da je s nepoznatim vojnikom udarao jednog civila rukama i nogama, te mu oduzeo 700 maraka.

Na teret mu je stavljeno i da je 1993. iz logora “Planjina kuća” u Semizovcu, gdje su bili zatočeni civili nesrpske nacionalnosti, izdvojio desetak osoba, koje je fizički zlostavljao, a nakon toga su te osobe nezakonito odvođene na prisilne radove.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u aprilu ove godine podiglo još jednu optužnicu protiv Boljaka za ratni zločin protiv civilnog stanovništva zbog nanošenja tjelesnog i duševnog bola jednom civilu. Ovaj predmet bi mogao biti spojen sa prvim postupkom.

“Predmet će biti dostavljen Vanraspravnom vijeću ovog suda na odluku o spajanju postupka”, kazala je Burzić.

Boljak je uhapšen 19. oktobra 2011. na području općine Istočna Ilidža i od tada se nalazi u pritvoru.

                                                                                             A.S.

This post is also available in: English