Članak

Memić i ostali: Razgovor sa Nihadom Bojadžićem

22. Maja 2012.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je od optuženog Nihada Bojadžića 16. aprila 1993. godine u večernjim satima saznao da je poginuo njihov suborac Samir Šemsović zvani Samko, a kasnije je

This post is also available in: English

čuo da je stradao u Trusini kod Konjica.

Bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, svjedočeći pod pseudonimom N, kazao je da je sa Bojadžićem razgovarao na Bradini kod Konjica. Kako je pojasnio, sredinom aprila 1993. bio je sa suborcima u akcijama na području Homolja kod Konjica.

“Sa Irfanom Maslešom sam se vratio na Bradinu po baterije. Ispred škole sam vidio Nihada. Plakao je i saopćio da je Samko poginuo”, rekao je svjedok, čiji je lik bio zaštićen za javnost.

Svjedok je s dijelom odreda “Zulfikar” sa Bradine otišao na područje Homolja, dok je drugi dio otišao prema Buturović Polju u blizini sela Trusina.

Za napad na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osim Bojadžiću, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi.

Ališpago je, kao tadašnji komandant odreda“Zulfikar”, optužen jer nije kaznio podređene vojnike koji su izvršili ubistva, a njegovom zamjeniku Nihadu Bojadžiću na teret je stavljeno rukovođenje napadom.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić su bili pripadnici odreda “Zulfikar”, a Hakalović vojnik 45. brdske brigade ABiH.

Zaštićeni svjedok je rekao da pretpostavlja da optuženi Memić nije mogao sredinom aprila 1993. učestvovati u akcijama jer je u odred došao početkom tog mjeseca. Kako je pojasnio, “nepisano pravilo” je bilo da vojnici koji tek dođu u jedinicu ne idu u akcije dok se ne priviknu.

On je naveo da je u izviđačko odjeljenje jedinice “Zulfikar” prebačen prije sukoba sa HVO-om u martu 1993. godine, te da u tom odjeljenju nisu bili optuženi Memić i Rasema Handanović.

Handanović – koja je nakon priznanja krivice osuđena na pet i po godina zatvora zbog zločina počinjenih u Trusini –  prilikom svjedočenja je rekla da je bila u izviđačkom odjeljenju odreda “Zulfikar”.

Tužiteljica Vesna Budimir je kazala da joj je zaštićeni svjedok prije suđenja rekao da ga je posjetio Kemal Suljević iz Ministarstva odbrane BiH i naveo mu koji podaci u izjavi iz istrage nisu redigovani.

Kako je Suljević to saznao, na suđenju na kojem je javnost u dva navrata bila isključena, nije pojašnjeno.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 25. maja, kada je planirano da sa svjedočenjem nastavi Jovan Divjak.

                                                                                            A.J.

This post is also available in: English