Članak

Lokalno pravosuđe – Zenica: Atif Krkalić osuđen na godinu dana zatvora

24. Maja 2012.00:00
Kantonalni sud u Zenici proglasio je Atifa Krkalića, nekadašnjeg policajca iz Tešnja, krivim za zločine nad civilima i osudio ga na godinu dana zatvora.

This post is also available in: English

Krkalić je proglašen krivim da je fizički maltretirao tri civila srpske nacionalnosti prilikom ispitivanja o posjedovanju oružja u junu i julu 1992. godine u ugostiteljskom objektu “LM” u Jelahu (općina Tešanj).

Nermin Tešnjak, predsjedavajući Sudskog vijeća, u obrazloženju presude je kazao “da su usprkos nastojanjima Odbrane da dokaže suprotno, iskazi oštećenih civila Vlade Nunića te Branislava i Marinka Ristića ocijenjeni kao kredibilni i pouzdani”.

“Okrivljeni Krkalić je civile koji su trebali biti zaštićeni međunarodnim konvencijama privodio i fizički malteritao, čineći to kao službena osoba, a da za to nije imao naredbu ni ovlaštenje, niti je to službeno evidentirao”, kazao je sudija Tešnjak.

Izrečenu zatvorsku kaznu od godinu dana, sudija Tešnjak je okarakterisao kao “maksimalno ublaženu”, a kao razloge je naveo da je Krkalić postupao korektno tokom suđenja, da je porodičan čovjek, te da je Sudsko vijeće imalo u vidu da oštećeni nisu bili duže zadržavani.

“Oštećeni nisu pretrpjeli teže tjelesne povrede mada je nesumnjivo da su u to vrijeme bili fizički maltretirani i da su pretrpjeli tešku bol”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća.

Ramo Ajkić, branilac optuženog, najavio je žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH izražavajući razočarenje odlukom suda.

“Detaljnom analizom svih činjenica ustanovili smo da nema dovoljno dokaza da je Atif Krkalić počinio djelo za koje je okrivljen”, kazao je Ajkić.

Suđenje Krkaliću počelo je u februaru ove godine.   

  
                               Dž.S.

This post is also available in: English