Vijesti


Jević i ostali: Optuženi bez rukovodne funkcije 6. Juna 2011. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak policijske struke je rekao da optuženi Mendeljev Đurić nije imao rukovodne ovlasti u Centru za obuku policajaca na Jahorini, već je vršio obuku “dezertera” koji su uhapšeni u Srbiji.
Lalović i Škiljević: Izmijenjena optužnica 6. Juna 2011. Članak Tužilaštvo BiH podnijelo je Apelacionom vijeću Suda BiH izmijenjenu optužnicu protiv Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića, optuženih za ratni zločin počinjen u “Kuli” u Istočnom Sarajevu.
Korićanske stijene: Saznanja o ubistvima 6. Juna 2011. Članak Svjedok Odbrane optuženog Petra Čivčića je rekao da je čuo za ubistva civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, nekon čega je donijeta odluka o rasformiranju Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.
Lokalno pravosuđe – Todorović: Jaka eksplozija 3. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločin u Čelincu, svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci kazala je da joj je brat rekao da ga je optuženi Milan Todorović u maju 1995. godine pokušao ubiti.
Šego: Presuda 8. juna 3. Juna 2011. Članak Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Osman Šego, optuženi za zločine u Bugojnu, postigao sa Tužilaštvom BiH. Izricanje presude zakazano je za srijedu, 8. juni.
Kos i ostali: Više od hiljadu ubijenih u Pilici 3. Juna 2011. Članak Dajući nalaz i mišljenje na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine je rekao da je DNK analizom utvrđen identitet 1.247 Srebreničana koji su ubijeni u julu 1995. godine.
Karadžić: Jedan bokser u ringu 3. Juna 2011. Članak U nastavku unakrsnog ispitivanja, Radovan Karadžić prigovorio je vještaku Haškog tužilaštva da je u svom izvještaju predstavio samo djelimičnu sliku događanja u BiH uoči i tokom rata i da je ta slika „iskrivljena“ na srpsku štetu.
Mladiću postavljen privremeni branilac 2. Juna 2011. Članak Haški tribunal postavio je Aleksandra Aleksića, srbijanskog advokata, za privremenog branioca Ratku Mladiću.
Lokalno pravosuđe: Počinje s radom “bh. Scheveningen” 2. Juna 2011. Članak Nakon tri godine radova, početkom juna ove godine bit će otvoreno Posebno odjeljenje zatvora u Foči u kojem će biti smješteni zatvorenici osuđeni za ratni zločin i druga teška krivična djela.
Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Svjedokinja optužuje 2. Juna 2011. Članak Sabiha Kovačević, svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, tvrdi da je optuženi Miladin Bogdanić 1993. godine ubio njenog supruga Muju Kovačevića.