Vijesti


Jević i ostali: Katastrofalne stvari u Kravici 19. Januara 2012. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Ljubodrag Gajić govorio je o strijeljanjima zarobljenih Bošnjaka u Kravici u julu 1995. godine, o čemu je čuo dok je, kao pripadnik policijskog Centra za obuku s Jahorine, bio na obezbjeđenju
Produžen pritvor optuženima za zločine u Hadžićima 19. Januara 2012. Članak Sud BiH produžio je pritvor osmorici optuženih za zločine na području Hadžića zbog mogućnosti uticaja na svjedoke i saučesnike.
Vlahović: Optuženi tvrdi da je unaprijed osuđen 19. Januara 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, Sudsko vijeće je upozorilo optuženog Veselina Vlahovića da će mu se, ukoliko ne bude dolazio u sudnicu, a ljekar kaže da je sposoban, suditi bez njegova prisustva.
Obustavljena istraga protiv 14 osoba za Dobrovoljačku ulicu 18. Januara 2012. Članak Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv 14 osoba koje su se sumnjičile za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.
Karadžić: Etničko čišćenje 18. Januara 2012. Članak Britanski oficir Pyers Tucker posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu da je Vojska Republike Srpske (VRS) u martu 1993. sprovodila kampanju etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u okolini Srebrenice.
Kos i ostali: Bez genocidne namjere 18. Januara 2012. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, Odbrana drugooptuženog Stanka Kojića uvrstila je materijalne dokaze koji se uglavnom odnose na aktivnosti pripadnika Armije BiH (ABiH) u Srebrenici 1995. godine.
Kuvelja: Odgođeno suđenje 17. Januara 2012. Članak Sudsko vijeće Državnog suda odgodilo je suđenje Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, uz obrazloženje da se zaštićenom svjedoku Tužilaštva BiH, koji je trebao biti ispitan, mora dodijeliti pravni savjetnik.
Branko Vlačo izručen BiH 17. Januara 2012. Članak Nakon izručenja pravosudnim organima BiH, Državno tužilaštvo predložiće Sudu BiH određivanje pritvora za Branka Vlaču, osumnjičenog za zločine počinjene na području Vogošće tokom 1992. godine.
Bojadžić: Prijedlog pritvora 17. Januara 2012. Članak Tužilaštvo BiH podnijelo je prijedlog Državnom sudu za određivanja pritvora Nihadu Bojadžiću, optuženom za zločine počinjene u Jablanici tokom 1993. godine.
Lokalno pravosuđe – Suljagić i Gušo: Povrede na lijevoj nozi 13. Januara 2012. Članak Svjedočenjem Dušana Dunjića pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, koji je kazao da je pregledao dokumentaciju povreda oštećenog Branka Radenkovića, završeno je saslušanje svjedoka Tužilaštva Brčko Distrikta u predmetu protiv Nusreta Guše i Mirsada Suljagić