Članak

Obustavljena istraga protiv 14 osoba za Dobrovoljačku ulicu

18. Januara 2012.15:16
Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv 14 osoba koje su se sumnjičile za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo je donijelo naredbu da se obustavi istraga protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama navedenih osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

“Nakon opsežne istrage, naredba o obustavi istrage protiv navedenih osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, videozapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

U Tužilaštvu BiH navode da se dalje nastavlja istraga za ubistvo sedam i ranjavanje 14 osoba u Dobrovoljačkoj ulici.

“Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Tokom istrage, kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, utvrđeno je da je dio zarobljenih vojnika iz kolone Jugoslavenske narodne armije (JNA) odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane (TO), i da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i maltretiranje tih zarobljenika, te da se istraga u vezi s ovim radnjama nastavlja.

Istragu o stradanjima u Dobrovoljačkoj ulici vodi, uz Tužilaštvo BiH, i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Na osnovu zahtjeva Srbije, Ejup Ganić i Jovan Divjak su bili uhapšeni u Velikoj Britaniji, odnosno Austriji, zbog sumnje da su učestvovali u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, ali su sudovi u tim zemljama odbili izručiti Srbiji bosanskohercegovačke građane.

Na odluku o obustavi istrage moguće je podnijeti žalbu uredu glavnog tužioca.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English