Članak

Kuvelja: Odgođeno suđenje

17. Januara 2012.00:00
Sudsko vijeće Državnog suda odgodilo je suđenje Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, uz obrazloženje da se zaštićenom svjedoku Tužilaštva BiH, koji je trebao biti ispitan, mora dodijeliti pravni savjetnik.

This post is also available in: English

Na sjednici zatvorenoj za javnost, Vijeće je raspravljalo o mjerama zaštite svjedoka Tužilaštva BiH koji je trebao svjedočiti protiv Božidara Kuvelje, te je odlučeno da će suđenje biti odgođeno jer je neophodno da se tom svjedoku dodijeli pravni savjetnik.

Kuvelja je optužen da je učestvovao u strijeljanju oko 100 zarobljenih Bošnjaka koji su na prevaru pozvani da izađu iz skladišta zbog pružanja ljekarske pomoći.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, pripadnici Centra za obuku “Jahorina” rafalnom paljbom su pucali u zarobljene civile ispred Zadruge u Kravici, dok je optuženi Kuvelja, pucajući iz automatske puške, vršio “ovjeravanje” svakog muškarca za kojeg bi se uvjerio da je još živ.

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, ponovo je tražio od Sudskog vijeća informaciju o tome kada bi mogla biti donesena odluka vezana za prihvatanje transkripta nekoliko svjedoka koji su svjedočili pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), međutim, ta odluka će biti donesena na sljedećem ročištu.

Naredno suđenje je zakazano za 24. januar 2012. godine.

M.B.

Povezani članci

This post is also available in: English