Članak

Branko Vlačo izručen BiH

17. Januara 2012.00:00
Nakon izručenja pravosudnim organima BiH, Državno tužilaštvo predložiće Sudu BiH određivanje pritvora za Branka Vlaču, osumnjičenog za zločine počinjene na području Vogošće tokom 1992. godine.

This post is also available in: English

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, Optužba će tražiti određivanje mjere pritvora jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i da bi boravkom na slobodi Vlačo mogao uništiti ili sakriti dokaze važne za krivični postupak, te ometati istragu uticajem na svjedoke i saučesnike.

Osumnjičeni Branko Vlačo zvani “Brano”, prije pet mjeseci lišen je slobode u Crnoj Gori, na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH.

Službenici Granične policije BiH preuzeli su osumnjičenog na graničnom prelazu sa Crnom Gorom i predali ga ovlaštenim policijskim službenicima Sudske policije.

Vlačo je osumnjičen da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik lokalnih srpskih snaga iz Vogošće i upravnik u prostorijama logora “Planjina Kuća” u Svrakama, “Nakina garaža”, “kod Sonje” i “Bunker”, u periodu od maja do novembra 1992. godine, planirao, naređivao i učestvovao u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Vogošća i susjednih opština.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je učestvovao u nezakonitom pritvaranju, fizičkom zlostavljanju, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima i silovanjima, odvođenju u živi štit, kao i masovnim deportacijama civila na širem području opštine Vogošća i u susjednim opštinama.

Odluku o određivanju pritvora Državni sud će donijeti naknadno.

D.E.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

This post is also available in: English