Članak

Lokalno pravosuđe – Suljagić i Gušo: Povrede na lijevoj nozi

13. Januara 2012.00:00
Svjedočenjem Dušana Dunjića pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, koji je kazao da je pregledao dokumentaciju povreda oštećenog Branka Radenkovića, završeno je saslušanje svjedoka Tužilaštva Brčko Distrikta u predmetu protiv Nusreta Guše i Mirsada Suljagić

This post is also available in: English

a.

Dunjić je kazao da je 1994. i 1995. godine bio angažovan u posebnom medicinskom timu Komiteta za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava Savezne vlade u Beogradu.

“Vršili smo preglede osoba u Brčkom, Zvorniku i Trebinju, i to lica koja su prošla torture u zarobljeništvu ili logorima, kako bismo utvrdili povrede koje su zadobila. Jedan od onih koje smo pregledali u Brčkom, bio je i Branko Radenković, o čemu postoji medicinska dokumentacija u kojoj je utvrđena povreda stopala lijeve noge, nastala od mehaničkog djelovanja i izlaganja hladnoći”, rekao je Dunjić.

Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću se stavlja na teret da su, kao pripadnici 108. motorizovane brigade Armije BiH (ABiH), u augustu 1994. godine u više navrata podvrgavali ispitivanju zarobljenog ratnog zarobljenika Branka Radenkovića kako bi dobili informacije o vojnom položaju pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i ubistvima muslimana u Brčkom.

Tom prilikom Radenković je više puta bio izložen ponižavanju i fizičkom zlostavljanju u kojem su učestvovali optuženi, koji su ga u više navrata tukli nogama i palicama, stoji u optužnici.

Svjedok je kazao da su oštećenog Radenkovića, zajedno sa njim, pregledala još dva ljekara, te da je utvrđeno da je na svom tijelu imao povrede koje su mogle nastati najmanje šest mjeseci prije tog pregleda.

“Sažetak nalaza ovog pacijenta i fotografija povrede koju smo tada konstatovali na njegovoj nozi uvršteni su u knjigu koju je ovaj Komitet objavio, a u kojoj se govori o povredama i posljedicama koje su ova lica zadobila tokom zarobljeništva i u logorima”, zaključio je svjedok.

Slavo Lakić, tužilac Tužilaštva Brčko Distrikta, kazao je da je Dunjić bio posljednji svjedok kojeg je Optužba planirala saslušati, te da neće predlagati nove svjedoke.

Na narednom ročištu, Optužba će uložiti materijalnu dokumentaciju, a nakon toga Odbrana će početi sa saslušanjem svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar 2012. godine.

M.A.

This post is also available in: English