Članak

Produžen pritvor optuženima za zločine u Hadžićima

19. Januara 2012.00:00
Sud BiH produžio je pritvor osmorici optuženih za zločine na području Hadžića zbog mogućnosti uticaja na svjedoke i saučesnike.

This post is also available in: English

Kako je potvrđeno u Sudu BiH, pritvor je, nakon potvrđivanja optužnice, produžen do okončanja suđenja, a naredna kontrola opravdanosti ove mjere je 17. marta ove godine.

Optužnica tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u logoru “Silos” i drugim objektima na području opštine Hadžići.

Oni su, kako se navodi, od 1992. do 1996. godine učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su počinili zločin protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Đelilović je u to vrijeme bio predsjednik Skupštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba, a Mirsad Šabić komandir Policijske stanice Pazarić.

Bećir Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Šerif Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u Silosu i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u Silosu.

Kako se navodi u optužnici, zločini su počinjeni u objektu “Silos” u Tarčinu, Osnovnoj školi “9. maj” u Pazariću i u magacinu kasarne “Krupa” u Zoviku.

M.T.

This post is also available in: English