Istraživanje

CetiriPolicajcaIlustracija-1280x720.jpg

2. Jula 2024.
Četiri sarajevska policajca nasrnula su na grupu djece koja su se igrala ispred tržnog centra. Potom su, prema sjećanju djece i prijavi protiv njih, sjeli u policijski auto i odvezli se kroz crveno svjetlo. Godinu i po dana poslije, tužioci nisu pokrenuli istragu, a majka koja je prijavila slučaj žali se da joj ne odgovaraju na upite i da je jedan policajac u međuvremenu otišao u penziju. Detektor otkriva imena policajaca protiv kojih je pokrenut postupak.

IlustracijaDarioSajt2-1280x722.jpeg

14. Maja 2024.
Muškarac iz Modriče mjesecima detaljno izvještava o svom putu do prve linije fronta u Ukrajini. Na videima i fotografijama – od regrutacije i obuke u Rusiji i Ukrajini sve do regije Donjeck – otkriva svoje lice, ali krije ime. Detektor sada može otkriti identitet ovog pripadnika jedinice “Permski medvjedi” u kojoj se bore i dobrovoljci iz Srbije uz prijetnje da će nakon Ukrajine vratiti srpske svetinje.

gasparovic_ilustracija_detektor-1280x720.jpg

29. Februara 2024.
Nekadašnji šef kontraobavještajne službe Slovačke Peter Gašparovič, koji je pravosnažno osuđen za korupciju i odslužio dvije trećine kazne, sklonio se u Bosnu i Hercegovinu tokom uslovnog dopusta i zatražio azil, što ga štiti od mogućeg izručenja, otkriva Detektor. On je treći visoki sigurnosni dužnosnik Slovačke koji je u proteklih godinu dana našao utočište u BiH.

Birn-prevare-17-1280x720.jpg

6. Novembra 2023.
Piramidalna šema eMagnetixa opustošila je novčanike Bosanaca i Hercegovaca koji su povjerovali u san o lakoj zaradi. “Posao iz snova” za mnoge je postao noćna mora. Detektor se infiltrirao u šemu tokom istraživanja, urađenog u saradnji s Raskrinkavanjem, i sada otkriva kako je njen organizator u evropskim zemljama registrovao fiktivne firme, od kojih se jedna već istražuje za prevare.

BIRN-cetnicka-omladina-gacko-1280x720.jpg

22. Septembra 2023.
Podrška četničkim vođama koji su osuđeni za poticanje na mržnju, generalima koji su presuđeni za genocid i ratne zločine, kao i ruskoj invaziji na Ukrajinu, samo su neki od sadržaja koji Četnička omladina Gacko dijeli na svojim profilima, koje prati oko 6.000 ljudi. Ova grupa je pozivala na vožnju u koloni nakon koje je lokalna policija kaznila učesnika zbog uznemiravanja povratnika. Istraživanje Detektora otkriva detalje o ovoj neformalnoj grupi i zbog čega povratnici u Gacku strahuju od nje.