Članak

Jević i ostali: Katastrofalne stvari u Kravici

19. Januara 2012.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Ljubodrag Gajić govorio je o strijeljanjima zarobljenih Bošnjaka u Kravici u julu 1995. godine, o čemu je čuo dok je, kao pripadnik policijskog Centra za obuku s Jahorine, bio na obezbjeđenju

This post is also available in: English

puta.

Gajić je ispričao da je bio raspoređen na putu oko pola kilometra od skladišta u Kravici, te da je njemu i drugim pripadnicima Centra sa Jahorine bilo rečeno da ima pripadnika Armije BiH (ABiH) koje treba zarobiti.

“Nama su se predala dva ili tri muškarca. Tuda je prolazio kamion i mi smo ih ubacivali”, rekao je Gajić svjedočeći posredstvom video-veze iz suda u Beogradu.
 
On je dodao na je na tom dijelu zarobljavano još ljudi, a da je poslije čuo rafalnu paljbu.

“Moj kolega je otišao dole do skladišta i rekao da strijeljaju te ljude koji su zarobljeni. Ja nisam htio da idem, to su katastrofalne stvari… Mogao sam i da pretpostavim šta se dešava, jer nije imalo na koga da se puca osim na te zarobljene”, rekao je Gajić.

Za učešće u ubistvu oko 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Kravici, kao i prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice, optuženi su Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Svjedok Gajić je rekao da se ne sjeća ko je od starješina bio u Kravici, ali je naveo da su optuženi Jević i Đurić prethodno bili u Potočarima, odakle je stanovništvo kamionima i autobusima odvoženo prema području pod kontrolom ABiH.

Gajić je potvrdio da su u Potočarima izdvajani muškarci i da je o tome jedan od pripadnika Holandskog bataljona UNPROFOR-a pitao Đurića.

“Pitao je zbog čega se izdvajaju muškarci, ali se ne sjećam te konverzacije. Nije mi bilo poznato zbog čega se odvajaju muškarci, ali sam primijetio da se to vrši. Dio naše jedinice je imao taj zadatak”, kazao je svjedok.

Zarobljeni muškarci su, kako je dodao, odvođeni u jednu kuću, kod koje je kasnije vidio “hrpu njihovih ličnih stvari”.

“Koliko se sjećam, u toj kući je ostao određeni broj vojno sposobnih muškaraca kad smo se mi povukli, i njih je obezbjeđivala vojska”, rekao je Gajić, ali je naveo da nakon 16 godina ne može biti apsolutno siguran u to.   

Gajić je posljednji dodatni svjedok kojeg je predložilo Tužilaštvo BiH, a nastavak suđenja je u četvrtak, 26. januara 2012. godine.

M.T.

This post is also available in: English