Suđenje

Lažetić: Počelo obnovljeno suđenje za zločine u Gacku

16. Maja 2024.15:27
Čitanjem optužnice u trebinjskom Okružnom sudu, počelo je obnovljeno suđenje Predragu Lažetiću, optuženom za zločine počinjene u Gacku u ljeto 1992 godine.
Samački hotel Termoelektrane Gacko. Foto: BIRN BiH

Tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju Bojana Marković podsjetila je da je optužnica protiv Lažetića podignuta u martu 2019. Ponovila je da Tužilaštvo u obnovljenom postupku neće izvoditi nove dokaze niti saslušavati nove svjedoke.

Lažetića optužnica tereti da je – neutvrđenog dana u junu 1992. godine u prostorijama Samačkog hotela u Gacku, u kome je bilo zatvoreno nesrpsko stanovništvo – fizički zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti.

Odbrana je najavila da će imati šest novih svjedoka koji će biti saslušani na okolnosti prisustva optuženog na inkriminisanom događaju.

Branilac Branko Karadeglić rekao je da ostaje pri uvodnoj riječi koju je iznio još 2019. godine i podsjetio Sudsko vijeće da se optužnica ne može podići ako optuženi prethodno nije ispitan.

On je naveo da je trebinjsko Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Lažetića za radnje nad 11 oštećenih lica, a da je njegov branjenik prethodno saslušan u vezi s radnjama koje se odnose na samo četiri lica.

“U odnosu na sedam oštećenih, tada osumnjičeni nije saslušan“, ustvrdio je Karadeglić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić pročitao je sve do sada izvedene materijalne dokaze i, u prethodnom postupku, saslušane svjedoke.

Prvostepenom presudom Lažetić je osuđen na dvije i po godine zatvora za zločine u Gacku, a na nju su se žalili i trebinjsko Okružno javno tužilaštvo i Odbrana.

Vrhovni sud Republike Srpske uvažio je žalbu branioca i postupak vratio na ponovno suđenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. juni.

Nikolija Bjelica-Škrivan