Članak

Bašić i Šijak: Smrznuta optužnica

25. Decembra 2012.00:00
Iznoseći završnu riječ, Odbrana Mirsada Šijaka zatražila je oslobađajuću presudu, ocijenivši da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati njegovu krivicu za silovanje počinjeno u Varešu 1994. godine. Sudsko vijeće izricanje presude zakazalo je za 18. januar.

This post is also available in: English

Šijak je optužen, zajedno sa Muhidinom Bašićem, za ratni zločin počinjen u Varešu 1993. godine. Obojici se na teret stavlja da su 25. januara 1994. silovali žensku osobu hrvatske nacionalnosti.

Fahrija Karkin, branilac optuženog Šijaka, optužnicu je uporedio sa knjigom “Snjegovi Kilimandžara” autora Ernesta Hemingwayja.

“Tako je i u knjizi tigar išao slijepo za pogrešnom osobom, kao što se ovdje tužilac slijepo držao izjave osobe A. U knjizi se tigar smrznuo na Kilimandžaru, a tako će proći i ova optužnica”, kazao je Karkin.

On je rekao da tužilac nikada nije odredio tačno vrijeme kada se desilo navodno silovanje, te da je osoba A “k’o vrag od magle bježala od te činjenice jer je iskonstruisala cijelu priču”.

Mirsad Šijak je, prema riječima njegovog branioca, ujutro 25. januara 1994. godine bio na referisanju u komandi u Varešu, nakon čega je, zajedno sa Sabahudinom Opertom, otišao u Kakanj na primopredaju Korpusa, što je upisano u njegovom dnevniku, koji je priložen kao dokaz Odbrane.

“Ovo je posvjedočio optuženi, kao i svjedok Operta, govoreći da se Šijak od njega nije odvajao taj dan. I svjedok Tužilaštva Rifet Alihodžić je rekao kako je to jutro kada je došao sa osobom A vidio Šijaka u Varešu, koji nije bio sam”, pojasnio je Karkin, istaknuvši da Šijak ima alibi koji potvrđuju mnogi dokazi.

Također je kazao kako je optuženi priložio i dokumentaciju o ranjavanju u donje ekstremitete, što se desilo 6. januara 1994. godine.

“On nije silovao osobu A jer je bio ranjen, što mu također ide u prilog. Bio je u Kaknju na dan kada osoba A tvrdi da je silovana”, ustvrdio je branilac Šijaka.

Optuženi Šijak se obratio Sudu rekavši kako mu je učinjena ogromna nepravda, ali da vjeruje kako će presuda biti pravična.

“Moj život, čast, porodica i karijera su ovom optužnicom uništeni. Optužen sam za nešto s čim nemam veze”, kazao je Mirsad Šijak.

                        M.B.

This post is also available in: English