Članak

Lokalno pravosuđe – Marković: Nadimak optuženog

28. Decembra 2012.00:00
Na suđenju Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca, svjedok Optužbe je rekao da se ne sjeća koji je nadimak imao optuženi tokom rata.

This post is also available in: English

Šemsudin Homarac, koji je u korist Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu svjedočio 16. januara ove godine, ponovno je pozvan da kaže koji je nadimak optuženog jer je Odbrana tokom saslušanja svjedoka insistirala da se navede njegov nadimak.

Odgovarajući na pitanja Mirze Hukeljića, tužioca Okružnog tužilaštva, svjedok je rekao na ovom suđenju da se ne sjeća nadimka optuženog. Nakon predočavanja iskaza iz istrage, naveo je da se vjerovatno bolje sjećao 2008., kada je kazao da mu je nadimak Muflon.

Tužilac Hukeljić je pročitao iz izjave koju je svjedok dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 29. decembra 2009. godine: “Njih je najviše tukao Milan Marković zvani Muflon.”

Homarac je 16. januara 2012. pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu ispričao da je bio zatočen u osnovnoj školi u Sokocu i u selu Čavarine, te da je optuženi tukao zarobljenike u oba objekta.

“Poznavao sam Milana Markovića jer smo nekada išli u istu školu. Dok sam bio zatvoren u osnovnoj školi, dolazili su neki vojnici koji su izvodili ljude, među njima je bio i ovaj gospodin. Znam tačno kad je Milan Marković izveo iz prostorije i pretukao Bajru Kundaka”, naveo je tada Homarac.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Markovića, bivšeg pripadnika jedinice VRS-a u Han-Pijesku, da je od juna 1992. do marta 1993. premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

Sudsko vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu na ovom suđenju prihvatilo je prijedlog Odbrane da vještak Žarko Savić izvrši vještačenje duševnog stanja optuženog.

Zenaida Husić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je, na zahtjev Okružnog tužilaštva, izvršeno timsko psihijatrijsko vještačenje svjedoka Hasana Dugića, te da će vještaci Alma Bravo-Mehmedbašić i Senadin Fadilpašić svoj nalaz i mišljenje o njegovom zdravstvenom stanju iznijeti na narednom suđenju.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. januar.  

                           A.S.

This post is also available in: English