Članak

Džeko: Tajna o svjedoku

25. Decembra 2012.00:00
Na suđenju Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene u Konjicu i Jablanici, iskaz je trebao dati zaštićeni svjedok O ali se to nije desilo.

This post is also available in: English

Tužiteljica Vesna Ilić zatražila je od Sudskog vijeća da isključi javnost jer im nešto mora reći u vezi sa ovim svjedokom. Javnost je bila isključena pola sata, a nakon ulaska nam je rečeno da će suđenje biti nastavljeno 15. januara.

Predsjedavajući Sudskog vijeća nije iznosio detalje o tome šta se dešavalo u sudnici. 

Džeki, nekadašnjem vojniku jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), na teret je stavljeno da je tokom napada ABiH na selo Trusina ubio troje starijih civila hrvatske nacionalnosti.

On je optužen da je, s još nekoliko vojnika jedinice “Zulfikar”, po okončanju napada, pucao u tri postrojena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali i tri civila. Sudi mu se i za zločine protiv hrvatskih civila i zarobljenika počinjene u Jablanici u drugoj polovini 1993. godine.

Zaštićeni svjedok O dao je iskaz u drugom postupku za zločine počinjene u Trusini u septembru ove godine, gdje se sudi Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, nekadašnjim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, kao i Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku brigade “Neretvica”.

On je tada svjedočio iz posebne prostorije, uz izmjenu glasa.

                           A.J.

This post is also available in: English