Vijesti


Karadžić: Zahtjev za privilegovane razgovore 13. Januara 2012. Članak Radovan Karadžić zatražio je od rukovodstva Pritvorske jedinice Haškog tribunala da mu odobre privilegovane razgovore putem mobilnog telefona s advokatom Peterom Robinsonom.
Karadžić: Hiljade mrtvih ljudi 11. Januara 2012. Članak Nakon trosedmične pauze, suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka iz Srebrenice koji je ispričao da je sredinom jula 1995. godine preživio strijeljanje kod brane u selu Petkovci.
Kuvelja: Preko hiljadu identificiranih iz Kravice 11. Januara 2012. Članak U nastavku suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine Vedo Tuco govorio je o grobnicama na tom području dovodeći ih u vezu sa ubistvima počinjenim u Kravici.
Mujčinović i Hrustić: Nedolazak ključnog svjedoka 11. Januara 2012. Članak Nastavak suđenja za zločin počinjen u općini Srebrenik odgođen je nakon što jedan od pozvanih svjedoka Tužilaštva BiH nije pristupio na ročište.
Potrebni veći fondovi za procesuiranje ratnih zločina 11. Januara 2012. Članak Procesuiranje ratnih zločina zahtijeva veće fondove za podršku tužilaštvima i sudovima, zaključeno je na sastanku predstavnika pravosudnih institucija u BiH.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Sakib Dautović negirao krivicu 10. Januara 2012. Članak Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Sakib Dautović je izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice kojom se tereti za zločine nad civilima na području Velike Kladuše.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Čeče 10. Januara 2012. Članak Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Čeče, optuženog za zločin protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Dobrinja 1992. godine, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.
Macić: Sporazum o priznanju krivice 10. Januara 2012. Članak Državno tužilaštvo i Odbrana optuženog Miralema Macića dostavili su Sudu BiH sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u mjestu Bradina, u blizini Konjica, ali je zbog izostavljanja jedne tačke sporazum vraćen na dopunu.
Određena mjera zabrane Slobodanu Grujiću 10. Januara 2012. Članak Na prijedlog Tužilaštva BiH, Državni sud odredio je mjeru zabrane Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen 1992. godine na području općine Zvornik.
Gazdić: Plač i vrištanje 10. Januara 2012. Članak Na suđenju za zločine u Foči, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je kako je 1992. godine silovana u jednom stanu u kojem se nalazio i optuženi Jasko Gazdić.