Članak

Jukić: Bespovratno odvedeni

28. Decembra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedokinja Optužbe prepričala je razgovor sa mužem Mirsadom Pilavom, rekavši da su njega i nekoliko zarobljenika na strijeljanje odveli optuženi Željko Jukić, Vinko Papak i još jedan muškarac.

This post is also available in: English

Enisa Pilav je kazala da je sa komšinicama svakog dana nosila hranu suprugu u Srednjoškolski centar u Prozoru do početka augusta 1993. godine, kada je došla i nije ga pronašla.

Ona je rekla da je od stražara saznala kako ih je policija odvela da kopaju rovove. U njegovoj bilježnici je, ustvrdila je, vidjela da su odvedeni u 22:30 sati i nisu vraćeni. Nakon desetak dana se, kako je navela, srela sa suprugom i on joj je ispričao da je preživio strijeljanje.

“Kada je došao sebi, ispričao je da su navečer 3. augusta pogašena svjetla. Ušli su sa baterijom i rekli im da izađu. Kada je izašao u hodnik, kako je kazao, vidio je Vinka Papka, Željka Jukića i još jednog. Papak mu je rekao da ide na strijeljanje”, prenijela je svjedokinja suprugove riječi.

Svjedokinja Pilav je navela da je u stražarevoj bilježnici vidjela kako je izvedeno još nekoliko zarobljenika, među kojima je bio i Edis Omanović.

Ona je, prepričavajući razgovor sa suprugom, kazala da su ih autom odvezli na smetljište zvano “Duška kosa”, odakle je njen suprug uspio da pobjegne. Dodala je da ne zna kako je njen suprug poznavao Jukića. Njen muž je, kako je rekla, kasnije poginuo u ratu.

Jukić, bivši vojnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je, između ostalog, da je 3. augusta u večernjem satima, zajedno sa Vinkom Papkom, koji je u bjekstvu, i još jednim vojnikom sudjelovao u nestanku petorice zatvorenika, tako što su ih odveli na smetljište “Duška kosa”, odakle im se gubi svaki trag.

Druga svjedokinja Zlata Omanović kazala je da već 20 godina traga za kostima sina Edisa. Ona je navela da se sa suprugom Mehmedom srela nakon što je pušten iz logora Dretelj kod Čapljine u septembru 1993. godine, koji je joj rekao da im je sin ubijen.

“Rekao mi je da je Edis izveden i ubijen. To je bio šok, a kada sam se sabrala, pričali smo. Kazao mi je da moram prihvatiti istinu, potvrdivši da se raspitivao kod ljudi o njegovoj sudbini”, ispričala je svjedokinja.

Suprug svjedokinje Omanović je prije odvođenja u Dretelj bio zatvoren u Srednjoškolskom centru u Prozoru, gdje je nakratko vidio sina Edisa.

Omanović je kazala da joj je muž, koji je preminuo 2007. godine, govorio kako je saznao da je u izvođenju iz Srednjoškolskog centra učestvovao Željko Jukić, Vinko Papak i kondukter iz sela Rumboci kod Prozora.

“Nikada nisam mirovala. Uvijek sam dobivala isti odgovor – Jukić Željko je sudjelovao u izvođenju Edisa”, rekla je svjedokinja, navodeći kako se raspitivala o sinovoj sudbini.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. januar.

                           A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English