Članak

Produžen mandat sudijama Haškog tribunala

21. Decembra 2012.00:00
Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) produžio je mandat sudijama Haškog tribunala i pozvao Tribunal da preduzme mjere da se procesi koji se vode pred ovim sudom okončaju do kraja 2014. godine.

This post is also available in: English

Rezolucijom Savjeta bezbjednosti produžen je mandat za 22 sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) kako bi okončali rad na predmetima.

Sudije će nastaviti raditi na predmetima s punim razumijevanjem da proces mora biti efikasan, ali i da u prvom planu mora biti princip pravednog suđenja, kao i poštovanje prava optuženog u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, kazala je Magdalena Spalinska, glasnogovornica Haškog tribunala.

Rezolucija UN-a dobila je 14 glasova podrške, dok je Rusija bila suzdržana, izrazivši svoje neslaganje sa dosadašnjim radom Tribunala.

Savjet bezbjednosti pozvao je Tribunal da preuzme “sve moguće mjere” kako bi procese i žalbe koji su u toku okončao do 31. decembra 2014. godine.

Spalinska je kazala da je od Tribunala zatraženo i da “pripremi svoje zatvaranje i obezbijedi neometan prelazak na Međunarodni rezidualni mehanizam”.

Rezidualni mehanizam je oformljen 2010. s ciljem da se, nakon isticanja mandata Haškog tribunala, završe preostali zadaci, a sa radom bi trebao početi polovinom naredne godine.

Tribunal je osnovan 1993. sa zadatkom da procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene tokom rata u zemljama bivše Jugoslavije. Pred ovim sudom do sada je osuđena 161 osoba, a trenutno je u toku 30 suđenja.

S.U.

This post is also available in: English