Članak

Stanišić i Milošević: Priče iz kafane o dobrovoljcima

28. Decembra 2012.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH davao je različite odgovore da li su se dobrovoljci javljali optuženom Ostoji Stanišiću kako bi ubijali zarobljenike u selu Petkovci kod Zvornika u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Radenko Bašić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost u Šestom bataljonu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), tokom direktnog ispitivanja je kazao da ne zna da li je u istrazi rekao da su se dobrovoljci javljali optuženom Stanišiću.

“Ne znam da li Stanišiću, ali su se javljali u školu”, rekao je svjedok odgovarajući na direktna pitanja tužioca Erika Larsona.

Međutim, odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da je za priču o dobrovoljcima čuo u kafani, i to 20 dana nakon što su zarobljenici ubijeni. O tome je, kako je naveo, pričao i sa Stanišićem, nekadašnjim komandantom Šestog bataljona, koji mu je rekao da to nije istina.

Svjedok je ispričao da su se mnogi hvalili da su se javljali Ostoji Stanišiću zbog ubijanja, ali da on ne vjeruje da je to istina. “U kafani nema istine”, ustvrdio je svjedok.

Tužilac je potom upitao svjedoka da li razgovor sa Stanišićem prvi put spominje na ovom suđenju, na što je Bašić odgovorio da je moguće, ali se ne sjeća.

Stanišić  je optužen, zajedno sa Markom Miloševićem, bivšim zamjenikom komandanta u Šestom bataljonu, za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima, gdje je strijeljano oko 1.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Prema Tužilaštvu, optuženi su znali za planirano pogubljenje zatočenika, te je pod njihovom komandom vršena koordinacija, nadgledano ukrcavanje i praćenje zarobljenika do brane, gdje su ubijeni.

Tokom svjedočenja, Bašić je rekao da su sredinom jula 1995. dovezeni u Petkovce i zatvoreni u “novu školu”, oko koje je bilo oko 100 njemu nepoznatih vojnika bez obilježja.

“Nikome nisu dali da uđe u školu. Sa njima se nije moglo razgovarati, to su monstrumi”, naveo je svjedok, dodavši da im Stanišić nije mogao naređivati.

Bašić je rekao da tada nije znao da se radi o zarobljenicima iz Srebrenice.

Tužilac mu je također predočio dio zapisnika iz istrage iz novembra 2011. godine u kojem je navedeno da je optuženi Stanišić rekao da je potrebno u “novu školu” poslati nekoliko ljudi iz bataljona jer su zarobljenici predstavljali opasnost.

Svjedok je negirao da je Stanišić poslao ljude na obezbjeđenje.

Kako je naveo, kada je ponovo dolazio do škole, u dvorištu je vidio ubijene ljude. Jedan vojnik mu je, kako je pojasnio, za te ljude rekao da su ubijeni jer su htjeli pobjeći iz škole.

Na pitanje da li mu je neprijatno što svjedoči protiv svojih bivših kolega, Bašić je kazao da mu je neprijatno što je došlo do ubijanja nevinih ljudi.

Suđenje će biti nastavljeno 16. januara.

                           A.J.

This post is also available in: English