Vijesti


Karadžić: Zatraženo izbacivanje iskaza 12 svjedoka 28. Decembra 2011. Članak Radovan Karadžić zatražio je od Vijeća Haškog tribunala da iz spisa izbaci dokaze koji se odnose na 12 zaštićenih svjedoka Tužilaštva, pojasnivši kako mu Optužba nije otkrila identitete ovih svjedoka prije početka suđenja.
MKSJ/ICTY: Krstić ponovo u Scheveningenu 23. Decembra 2011. Članak Radislav Krstić, osuđen za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici, iz zatvora u Velikoj Britaniji prebačen je u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Scheveningenu.
Podignuta optužnica za zločin u Ključu 23. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Saše Dunovića zvanog Sićo, kojom se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Ključ.
Mikulić: Udarci u Dretelju 23. Decembra 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene tokom 1993. godine u logoru Dretelj (općina Čapljina), zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) premlaćivali, ali da ne zna identitet osoba koje su ga tukle.
Određen pritvor Edinu Džeki 22. Decembra 2011. Članak Na zahtjev Tužilaštva BiH, Državni sud odredio je pritvor Edinu Džeki, osumnjičenom za ratni zločin počinjen 1993. godine u Trusini (opština Konjic).
Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Zahtjev za izuzeće Sudskog vijeća 22. Decembra 2011. Članak Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta prekinuto je suđenje Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, nakon što je branilac jednog od optuženih zatražio izuzeće predsjedavajućeg i članova Sudskog vijeća.
Selimović i ostali: Pisar u kasarni 22. Decembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, svjedoci Odbrane kazali su da optuženi Emir Mustafić nije bio stražar u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, dodavši da je on bio “pisar”.
Vuković i Tomić: Zatražen dugotrajni zatvor 22. Decembra 2011. Članak Iznoseći završnu riječ na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH zatražilo je da se optuženi osude na kaznu dugotrajnog zatvora, dok Odbrana prvooptuženog smatra da njihov branjenik treba
Produžen pritvor osumnjičenima za zločine u Silosu 22. Decembra 2011. Članak Sud BiH produžio je pritvor osmorici osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Silos”, te drugim mjestima zatočenja na području općine Hadžići.
Vlahović: Natečen od udaraca 22. Decembra 2011. Članak U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine na Grbavici, svjedokinja Tužilaštva BiH se prisjetila kako je optuženi pretukao njenog supruga 1992. godine.