Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Dvije optužnice za ratne zločine

11. Januara 2013.00:00
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) u protekloj godini podiglo je dvije optužnice za ratne zločine počinjene u selu Smoluća i na području općine Kalesija.

This post is also available in: English

Za zločin počinjen u Smolući (općina Lukavac), optuženi su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Milorad Cvijanović-Mičko (46), Milorad Cvijanović (66), Svetomir Ilić (49) i Vaso Ilić (51).
 
Kako se navodi u optužnici, oni su premlaćivali zarobljenike tako što su ih tukli nogama, rukama, metalnim šipkama, palicama, noževima i kundacima puške.
 
Drugu optužnicu, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli podiglo je protiv Hajrudina Trle, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) za maltretiranje zarobljenih vojnika VRS-a, te za ubistvo Drage Stevanovića iz automatskog naoružanja na Banj brdu na Majevici (općina Kalesija).
 
Postupajući po potvrđenim optužnicama, pred Kantonalnim sudom u Tuzli u toku su oba suđenja.
 
Pred ovim sudom tokom prošle godine okončano je suđenje Nedžadu Oriću, Hamedu Salihoviću i Azemu Ahmiću. Orić je osuđen na tri, a Salihović i Ahmić na po jednu godinu zatvora zbog premlaćivanja Steve Tešića u blizini Srebrenika u julu 1995. godine.
 
Na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je uložilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH. Ovaj sud je uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli uloženu na presudu Ivanu Koleru, koji je oslobođen optužbe za maltretiranje ratnih zarobljenika u Tuzli 1992. godine.
 
Tokom prošle godine, Tužilaštvo u Tuzli obustavilo je istrage za ratne zločine protiv 12 osoba, te donijelo dvije naredbe o neprovođenju istraga.  
 

A.M.

This post is also available in: English