Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Krst urezan na prsima

8. Januara 2013.00:00
Čitanjem iskaza preminulog svjedoka Avde Hodžića pred Kantonalnim sudom u Tuzli nastavljeno je suđenje četvorici optuženih za ratni zločin protiv zarobljenika počinjen na području Smoluće (općina Lukavac).

This post is also available in: English

Iskaz koji je preminuli svjedok Avdo Hodžić ranije dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) tiče se perioda od 6. do 29. jula 1992. godine, kada je kao pripadnik Teritorijalne odbrane Tinja bio zarobljen na području Smoluće u općini Lukavac.

Hodžić je 8. aprila 2009. ispričao SIPA-i kako mu je Svetomir Ilić na prsima nožem urezao krst i tjerao ga da udara glavom o zid garaže. U Hodžićevom iskazu navodi se da ga je Milorad (Milana) Cvijanović uz prijetnju snažno udarao palicom, slomivši mu ruku u predjelu lakta.

“Moraš proći kroz moje ruke i da su ti crijeva na stolu”, naveo je Hodžić prenoseći ono što mu je rekao Cvijanović.

Za zlostavljanje ratnih vojnih zarobljenika Avde Hodžića, Nadila Poljakovića, Hazima Zukića i Edina Malkića od 25. juna do 29. jula 1992. na području sela Smoluća (Lukavac) optužni su Milorad Cvijanović zvani Mićko, Svetomir Ilić zvani Sveto, Milorad Cvijanović sin Milana i Vaso Ilić, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane nekadašnje Srpske Republike BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. mart.

A.H.

This post is also available in: English