Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Nepoznavanje optuženog

10. Januara 2013.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, dvojica svjedoka Optužbe nisu mogla potvrditi da je optuženi Hajrudin Trle ubio Dragu Stevanovića na području Kalesije 1993. godine.

This post is also available in: English

Boško Rakić, bivši pripadnik Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da su ga pripadnici Armije BiH (ABiH) u aprilu 1993. godine zarobili na Banj brdu na planini Majevici.

Međutim, nije mogao prepoznati optuženog Trlu kao osobu koja je ubila njegovog saborca Dragu Stevanovića.

“Ne znam da li je to čovjek koji je pucao. Znam samo da je bio crnomanjast i bucmast. Ja nisam vidio niti poznavao osobu koja je pucala u Dragu Stevanovića. U zatvoru sam čuo da je Dragu ubio neki Trle”, kazao je svjedok.

Prema optužnici, Trle je, kao pripadnik ABiH, u aprilu 1993. godine na Banj brdu na Majevici (općina Kalesija) ubio zarobljenog pripadnika VRS-a.

“Optuženi je prišao većem broju zarobljenih pripadnika VRS-a, koji su bili postrojeni nakon zarobljavanja, i ubio Dragu Stevanovića ispalivši u njega iz blizine rafal iz automatskog naoružanja, u prisustvu drugih zarobljenika”, navodi se u optužnici.

Drugi svjedok Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Jovica Jović je rekao da optuženi ne liči na osobu koja je pucala.

“Bio mi je, veći dio vremena dok se to dešavalo, okrenut leđima. Bio je srednjih godina, oko 35, i nisam od straha mogao da registrujem detalje”, kazao je Jović.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. januar.

A.H.

Povezani članci

This post is also available in: English