Članak

Jukić: Maltretiranje i protjerivanje

10. Januara 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Željko Jukić maltretirao Bošnjake tokom protjerivanja iz sela Višnjani 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Amir Konjarić prisjetio se 28. augusta 1993. godine, kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), među kojima je bio optuženi Jukić, ušli u Višnjane, nakon čega se stanovništvo skupilo u selu.

Kako je kazao, u jednom trenutku vidio je kako optuženi Jukić stoji nad Jusom Konjarićem držeći nož. “Juso je bio na koljenima, pognut nazad. Željko ga je držao za rame, držeći nož u ruci. Ne znam šta je htio u tom trenutku”, ispričao je svjedok.

Svjedok Konjarić je dodao da ga je Jukić udario šakom u glavu, te tražio novac od civila. Nakon što su skupljeni svi civili u blizini sela, svjedok je, kako je rekao, vidio Ibrahima Lulića koji se raspitivao za jednog vojnika.

“Upitao me je ko je jedan vojnik, koji je babi uzeo novac. Rekao sam mu da je to Željko Jukić”, kazao je svjedok.

Konjarić je rekao da je odveden u Vatrogasni dom u Prozoru, a potom u Srednjoškolski centar.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Zlatko Milović upitao je svjedoka zašto u izjavi datoj u Prozoru 1994. godine nije naveo da je Jusu Konjarića maltretirao Jukić, već dva pripadnika HVO-a. Svjedok je rekao da ne stoji iza izjava “što je pisao svako na svoju ruku”.

Željko Jukić, bivši pripadnik HVO-a, optužen je da je 28. augusta 1993. godine sudjelovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz općine Prozor.

Na ovom ročištu svjedočio je i Ibrahim Lulić, koji je kazao da je iz Višnjana protjeran 28. augusta 1993. godine, “samo zato što sam bio musliman”. On je ispričao da je tog dana u njegovu kuću ušao vojnik i tražio novac.

“Rekao sam da nemam, a on je pucao u plafon iz pištolja”, kazao je svjedok.

Kako je ispričao Lulić, vojnik je potom i od njegove majke tražio novac, uz prijetnju “ako ne daš, zaklat ću ti sina”. Dok je stanovništvo napuštalo selo, rekao je svjedok, vojnik je udario njegovog oca. Kako je kazao, od Amira Konjarića je saznao da je to bio Željko Jukić.

Treći svjedok Državnog tužilaštva Muharem Konjarić rekao je da mu je Mirsad Pilav kazao da su ga optuženi Jukić, Vinko Papak i još jedna osoba izveli iz Srednjoškolskog centra u ljeto 1993. i, skupa sa još dva zarobljenika, odvezli automobilom na obližnje smetljište.

Konjarić je rekao da je Pilav uspio pobjeći skokom u vodu, te je čuo rafale. Nakon izvjesnog vremena, dok je bio sakriven, svjedok je, kako je kazao, opet je čuo pucnjavu kada je dovezena druga grupa.

U optužnici je navedeno da je Jukić, zajedno s Papkom i još jednim pripadnikom HVO-a, sudjelovao u izvođenju petorice ljudi iz Srednjoškolskog centra i njihovom odvođenju na smeteljište Duška kosa, odakle im se gubi svaki trag.

Suđenje će biti nastavljeno 17. januara.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English