Članak

Kornjača: Vještačenje optuženog prije dokaznog postupka

10. Januara 2013.00:00
Na statusnoj konferenciji pred početak izvođenja dokaza optuženog Miluna Kornjače, Odbrana je predložila medicinsko vještačenje optuženog.

This post is also available in: English

“S obzirom da se naglo pogoršalo zdravstveno stanje, predlažem da procjenu uradi vještak internista. Kod mog klijenta pojavio se niz novonastalih bolesti”, kazala je Milana Borovčanin-Bulić, braniteljica optuženog Kornjače.

Ona je dodala da će tražiti da se vještak izjasni i o tome koliko optuženi može vremenski prisustvovati suđenju. Vještaci su ranije zaključili da Kornjačino zdravstveno stanje omogućava da on prati suđenje do 90 minuta.

Osim toga, Odbrana je predložila i psihijatrijsko vještačenje optuženog.

Kornjači se, kao bivšem komandantu paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudi za progon Bošnjaka s područja Čajniča, uključujući ubistvo 26 civila u maju 1992. godine na lokalitetu Mostina.

Tužilac Dževad Muratbegović rekao je da nema dokumentaciju koja ukazuje na pogoršanje zdravlja optuženog, te je prepustio odluku Sudskom vijeću, koje je prihvatilo prijedloge Odbrane.

“Slobodno se obratite kojem god hoćete vještaku, dostavite Sudu taj nalaz ukoliko vam bude odgovaralo. O svemu nas obavijestite u roku od 15 dana”, kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Odbrana, koja je ranije predložila da na početku dokaznog postupka Kornjača iznese svoju odbranu, navela je da traži da prvo budu obavljena medicinska vještačenja.
   
Nastavak suđenja zakazan je za 30. januar.  

                                                                           A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English