Članak

Vlahović: Rušilački i ubilački karakter

28. Decembra 2012.00:00
Tužilaštvo BiH smatra da su dokazali da je Veselin Vlahović zvani Batko kriv za djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, ali da ni najviša kazna zatvora nije dovoljna za teror koji je tokom 1992. godine vršio u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca

This post is also available in: English

i Kovačići.

“On je ubio 31 osobu, 14 osoba je odveo u nepoznatom pravcu i za njima se i danas traga, 13 osoba je silovao, pet mučio, dok je čak 43 osobe zlostavljao i opljačkao”, kazao je Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH.

Krnjić je rekao da će Sudsko vijeće odrediti visinu kazne na osnovu sprovedenih dokaza, ali da je po zakonu i najviša kazna minorna u odnosu na težinu djela koje je Vlahović počinio.

“Kazna od 45 godina zatvora predstavlja najpravičniju, mada ni to neće nadomjestiti patnje žrtava, ali će barem djelimično unijeti mir u njihova srca”, kazao je tužilac.

Iznoseći završnu riječ, tužilac je istaknuo da su djela koje je Vlahović počinio od maja do oktobra 1992. godine u naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca imala pokretački motiv i cilj sa isključivo diskriminatorskom osnovom i bila su usmjerena protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti, i urađena s direktnim umišljajem, a da je on pri tome bio svjestan počinjenih radnji.

“Njegova svjesnost u postupanju izražena je prilikom ubistava žrtava koje je odvodio daleko od očevidaca i ubio ih na nepoznatim lokacijama, ali i tokom čina silovanja, gdje mu nije smetao ni visoki stadij trudnoće jedne od žrtava”, kazao je Krnjić.

Tužilac je dodao da je optuženi imao “rušilački i ubilački karakter”, te da ne postoje olakšavajuće okolnosti koje bi se mogle uzeti u obzir prilikom odmjeravanja kazne.

“U te okolnosti ne mogu se podvesti ni paušalni navodi Zorice Lazarević, vještakinje neuropsihijatrice koja je na zahtjev Odbrane na jednom od ročišta kazala da je optuženi imao smanjenu uračunjivost prilikom počinjenja djela”, rekao je Krnjić.

Prema riječima tužioca, lik optuženog ostao je u glavama žrtava, koje su ga najprije vidjele na televizijskom snimku kako na Vracama 1992. stoji uniformisan, sa šajkačom na glavi i sa tri prsta u zraku.

“Njegov teror se tada nadvio nad Grbavicom kao tamni oblak, i njegovo ime je predstavljalo sinonim za zlo”, kazao je tužilac.

Brojni materijalni dokazi su zajedno sa svjedocima potvrdili djela koja je optuženi počinio, rekao je tužilac, spomenuvši knjigu Biljane Plavšić pod naslovom “Svjedočim”, u kojoj stoji da je Vlahović u to vrijeme “imao podršku jednog od autoriteta u Sarajevu”.

“U knjizi stoji kako je Zoran Vitković, šef tadašnje Teritorijalne odbrane, kazao Biljani Plavšić da Batka štiti neki veliki autoritet, te da opljačkanu robu lageruje u magacinu za koji je nadležan ministar pravosuđa Momčilo Mandić”, rekao je Krnjić.

Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske (RS), nakon odslužene dvije trećine kazne koja joj je izrečena za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, puštena je iz zatvora u Švedskoj u oktobru 2009. godine.

Momčilo Mandić, bivši ministar pravde Srpske Republike BiH, pred Apelacionim vijećem Suda BiH je 4. februara 2010. godine oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločine protiv čovječnosti počinjene u Sarajevu.

Tužilac je rekao Sudskom vijeću kako su svjedoci iznijeli svoje iskaze vjerodostojno, iako su se svjedočenja nekih od njih pokazala nepodudarnim u odnosu na iskaze prethodno date Tužilaštvu BiH ili policiji.

“Radi se o manje važnim činjenicama, ali se mora voditi računa da su ti svjedoci istraumatizirani, kao i da je proteklo dosta vremena. Nerealno je očekivati da se svjedoci sjete svih detalja”, kazao je tužilac.

Odbrana optuženog će sa iznošenjem završne riječi početi 16. januara 2013. godine.

M.B.

This post is also available in: English