Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Bez žalbi na maltretiranje

28. Decembra 2012.00:00
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u selu Smoluća (općina Lukavac), svjedok Kantonalnog tužilaštva Tuzla govorio je o uslovima u kojima su boravili zarobljenici bošnjačke nacionalnosti te ko je kod njih dolazio.

This post is also available in: English (English)

Svjedok Aleksandar Jović, koji je bio stražar u Smolući, više puta je ponovio kako mu zarobljeni pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Tinja nikada nisu rekli da su bili maltretirani, niti su imali povreda na sebi.

“Nijedan mi se nije požalio. Prema njima su se ponašali da ne može biti bolje”, kazao je svjedok Jović.

Na pitanje tužiteljice Alme Džaferović ko je u tom periodu dolazio kod njih, svjedok je rekao da su u toku dana dolazili policajac Milorad (Milana) Cvijanović i Svetomir Ilić, komandir Vojne policije.

“Imao je palicu. Normalno je bilo da dolaze. Oni su bili ovlašteni”, dodao je svjedok.

Za zločin počinjen u Smolući optuženi su Milorad Cvijanović Mićko, Milorad (Milana) Cvijanović, Svetomir Ilić i Vaso Ilić.

Oni su, prema optužnici, kao pripadnici TO-a Srpske Republike BiH, počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području općine Lukavac u junu i julu 1992. godine.

Alija Sutović, koji je po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona uradio vještačenje, govorio je o zdravstvenom stanju Nadila Poljakovića, jednog od oštećenih.

“Riječ je o psihotraumatizovanom pacijentu koji je kao posljedicu stresa i trauma razvio takozvanu ‘veliku depresiju’, a onda se formirao posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), iz čega je Poljaković izašao kao izmijenjena ličnost”, kazao je vještak.

Sutović je dodao da su kod Poljakovića postavljene četiri dijagnoze, a kao posljedicu maltretiranja tokom zarobljeništva, zadobio je ono što se u psihijatriji naziva “smrtni strah”.

Nastavak suđenja je 4. januara 2013. godine.

                                                                                                                                                             A.H.

This post is also available in: English (English)