Vijesti


Uhapšen osumnjičeni za zločin u Hrvatskoj 31. Jula 2012. Članak Sud BiH odredio je pritvor Jovici Vinčiću, koji je uhapšen u subotu, 28. jula, po potjernici Hrvatske zbog sumnje da je počinio ratni zločin.
Karadžić: Žalba na optužbu za uzimanje talaca 27. Jula 2012. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić žalio se na odluku kojom je odbijen njegov zahtjev za oslobađanjem po tački optužnice koja ga tereti za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce 1995. godine.
Sjećanje na žrtve Vrbanje 27. Jula 2012. Članak Članovi porodica i sugrađani u nedjelju, 29. jula, obilježiće 19. godišnjicu stradanja 45 stanovnika bugojanskog naselja Vrbanja.
Optužnica vraćena na doradu 27. Jula 2012. Članak Tužilaštvo BiH je, zbog bojazni od uticaja na svjedoke i saučesnike, zatražilo produženje pritvora za Savu Živkovića, osumnjičenog da je 1992. počinio zločin protiv čovječnosti na području Bratunca. Odbrana traži da se osumnjičeni pusti na slobodu.
Ban Ki-moon odao počast žrtvama genocida 27. Jula 2012. Članak Polaganjem vijenca u Potočarima generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici.
Mladić: Prijetnje UNPROFOR-u 20. Jula 2012. Članak Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, bivši pripadnik Holandskog bataljona UNPROFOR-a Eelco Koster posvjedočio je da je optuženi poslije pada Srebrenice u julu 1995. zaprijetio da će UNPROFOR “biti u nevolji” ako se usprotivi odvođenju Bošnjaka iz Srebrenice.
Mladić: Preživljavanje masakra na Branjevu 20. Jula 2012. Članak Suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge zločine počinjene u BiH, nastavljeno je svjedočenjem jednog od Bošnjaka koji je u julu 1995. godine preživio strijeljanje Srebreničana na farmi Branjevo kod sela Pilica u opštini Zvornik.
Nešković i Ilić: Završen dokazni postupak 20. Jula 2012. Članak Saslušanjem posljednjeg svjedoka Odbrane i prezentacijom dokaza Suda BiH završen je dokazni postupak na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici 1995. godine.
Moralna satisfakcija za porodice žrtava 20. Jula 2012. Članak Općinski sud u Sarajevu je 13. jula ove godine donio prvu presudu u korist 13 porodica poginulih civila opkoljenog Sarajava u procesu protiv Republike Srpske (RS), i ta presuda za porodice žrtva prije svega predstavlja moralno-pravnu satisfakciju.
Raguž: Uložen materijalni dokaz 20. Jula 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, Tužilaštvo BiH je uložilo materijalne dokaze u kojima je navedeno da su optuženi Veselko i Ivo Raguž od jula 1992. godine bili pripadnici brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Odbrana prv