Članak

“Grmi i puca” u Sijekovcu

17. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je 26. marta 1992. godine iz svoje kuće u Sijekovcu čuo pucnje i vidio kako obližnje srpske kuće gore.

This post is also available in: English

Petar Milošević je ispričao da je 1992. radio u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, ali da je 23. marta prestao odlaziti na posao zbog zategnute situacije i barikada. Prema riječima svjedoka, na jednoj od barikada u Sijekovcu vidio je optuženog Zemira Kovačevića, koji je nosio bijeli opasač.

Milošević je rekao da je 26. marta 1992. godine sjedio ispred kuće u Sijekovcu sa stricem, kada je vidio komšiju Nedu kako užurbano vozi biciklo.

Odjednom se čulo kako grmi i puca. Ja sam rekao: Pa ovo je neki rat… Tako smo sjedili dok nisu počele goriti kuće u blizini, pa smo se odlučiti povući. Otišli smo preko Ribnjaka do Zborišta, a pucnjava je ostala iza nas, prisjetio se Milošević.

Svjedok je rekao da je od drugih mještana saznao da je došlo do ubistva većeg broja civila srpske nacionalnosti. On je dodao da je kasnije saznao da je njegova kuća zapaljena nekoliko dana nakon ubistva u Sijekovcu.

Zemir Kovačević optužen je da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1992. godine počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvoro djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Na ovom suđenju u korist Tužilaštva BiH je svjedočio i Dušan Kušić, koji je rekao da se iz Bosanskog Broda 20. marta 1992. godine preselio u Sijekovac iz straha za svoju sigurnost, obzirom da je viđao pucnjave i naoružane vojnike po gradu.

Svjedok se prisjetio da je 26. marta te godine bio u podrumu kuće sa braćom i njihovim porodicama, te da je vani čuo galamu i psovanje.

Te noći uopšte nismo spavali. Kada je svanulo, krenuli smo prema Lukavcu kod moje sestre, ali nas nisu pustili. Narednog dana smo opet krenuli preko Slavonskog Broda, i uspjeli smo proći, rekao je Kušić, koji je dodao da je po povratku u Sijekovac, 1994. godine, vidio da mu je kuća zapaljena.

Kušić je rekao da ne poznaje optuženog Zemira Kovačevića.

Državno tužilaštvo je za ovo ročište pozvalo još jednu svjedokinju, ali je ona prije ulaska u sudnicu zatražila mjere zaštite, zbog čega je Sudsko vijeće odgodilo njeno svjedočenje.

Suđenje će biti nastavljeno 24. aprila.

Denis Džidić


This post is also available in: English