Članak

Strah i stres svjedoka

16. Aprila 2013.00:00
Na suđenju za zločine u Dretelju (opština Čapljina), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da se ne sjeća šta je u istrazi govorio o Srećku Hercegu, jer je bio pod stresom.

This post is also available in: English

Ilija Raič, bivši pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), ispričao je da je 1992. godine došao u Dretelj, gdje je svega nekoliko puta vidioSrećka Hercega. Tužiteljica Remzija Smailagić je pitala svjedoka da ispriča o čemu je razgovarao sa Hercegom u Dretelju, a što je spominjao i u istrazi, na šta je svjedok odgovorio da se ne sjeća.

Ne znam, ne sjećam se. Bio sam tada u strahu. Nikad prije nisam bio na sudu, niti išao svjedočiti…, kazao je Raič, dodavši kako je i danas malo u strahu.

Nakon što ga je tužiteljica Smailagić podsjetila da je u izjavi datoj Tužilaštvu BiH 2010. godine kazao da je neposredno pred dolazak u Dretelj čuo da je Herceg šef zatvora, Raič je rekao da mu to jeste rečeno, ali da je po dolasku u Dretelj saznao da to nije tako.

Srećko Herceg je optužen, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem, Marinom Grubišić-Fejzić, nekadašnjim pripadnicima HOS-a, za zločine počinjene nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti 1992. u Dretelju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Raič je ispričao kako je u Dretelju bio zadužen da čuva žene koje su kuhale, te da je u hangarima bilo zatvoreno oko 150 ljudi.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English