Članak

Tijelo muža pronađeno u jami Paklenik

16. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je njen muž odveden autobusom u junu 1992. godine i ubijen u jami Paklenik.

This post is also available in: English

“Tokom ekshumacije, nekoliko godina nakon strijeljanja, prepoznala sam tijelo muža i, kada sam mu podigla džemper, vidjela sam da je izrešetan”, kazala je Ziza Karaman.

Svjedokinja se prisjetila 14. juna 1992. godine, kada je bila kod zaove u selu Bikavac (općina Višegrad), gdje je došao i njen muž i rekao kako će svi iz sela biti prebačeni u Skoplje, u Makedoniju.

Skupili su se na trgu u Višegradu, gdje je, kako je kazala svjedokinja, bilo devet autobusa i dva kamiona.

“Mi smo ušli, kako se sjećam, u treći bus, i nakon nekog vremena je ušao Milan Lukić i rekao kako idemo na Sokolac, da nas pobiju. Potom je ušao Ljupko Tasić i izveo Lukića vani”, ispričala je Karaman.

Pored Tasića, Tužilaštvo BiH tereti Predraga Milisavljevića i Miloša Pantelića za učešće u ubistvu više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik. Oni su optuženi i za učešće u prisilnom preseljenju više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su bili pripadnici rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, a Ljubomir Tasić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Haški tribunal je potvrdio prvostepenu presudu Milanu Lukiću, kojom je osuđen na kaznu doživotnog zatvora za zločine u Višegradu.

Svjedokinja je rekla da je tada od muža čula kako je Tasić organizator konvoja, te da je bio na sastanku u selu Bosanska Jagodina kada je pregovarano da se izmjesti stanovništvo iz okolnih sela.

“Autobusi su krenuli i, kada smo došli na raskrsnicu na Sokocu, rekli su da svi sposobni muškarci ostanu, a žene i djeca izađu”, prisjetila se Karaman.

Prema njenom svjedočenju, nekoliko dana su proveli u kući jednog čovjeka u obližnjem selu, da bi potom otišli u Olovo, a onda konvojem za Vareš.

“Ferid Spahić, koji je također bio u busu, godinu dana kasnije je došao kod moje svekrve u Kakanj i rekao kako je moj muž ubijen zajedno sa još 12 muškaraca u jami Paklenik”, kazala je Karaman.

Druga svjedokinja na ovom suđenju, Mina Jahić se prisjetila kako je u julu 1992. u selo Mrče (općina Sokolac) došao Ferid Spahić, koji je preživio strijeljanje u jami Paklenik.

“On je bio u našoj kući mjesec dana i skrivali smo ga. Rekao mi je da su prevareni jer su muškarci trebali busevima otići u razmjenu, ali su ih odveli na jamu Paklenik. On je rizikovao i pobjegao. Kako mu je to uspjelo, ne znam”, ispričala je Jahić.

Ona je rekla da Spahić nije bio ranjen, ali da je bio krvav i preplašen, te da su mu ruke bile zavezane iza leđa nekom žicom.

Suđenje se nastavlja 23. aprila.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English