Članak

Džekini udarci u glavu

16. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Konjicu i Jablanici, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako ga je optuženi Edin Džeko uhapsio i dva puta udario u septembru 1993. godine.

This post is also available in: English

Miroslav Soko, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prisjetio se kako su mu 8. septembra 1993. godine Edin Džeko te izvjesni Nedžad i Faruk došli na kućna vrata u Jablanici.

“Otvorio sam vrata i odmah je počelo vrijeđanje i Džeko je zagalamio i opsovao mi je majku. Onda me je udario šakom u lice dva puta. To su bili jači udarci…”, rekao je Soko.

Prema iskazu svjedoka, Džeko i druga dvojica vojnika Armije BiH (ABiH) su ga potom, s drugim stanovnicima hrvatske nacionalnosti, automobilom odvezli do Rogića kuća, nedaleko od Jablanice, gdje je bila komanda jedinica ABiH. 

“Nas je bilo sedam do deset Hrvata. Natjerani smo u malu rupu u zemlji… To je bio trap za krompire. Tu su nas Džeko i Nedžad uveli. Niko nam ništa nije rekao. Tokom noći neko je ušao i baterijom tražio nekoga. Mirko Zelenika je rekao da misli da je to Džeko, ali nikoga nije našao i otišao je”, kazao je Soko. 

Svjedok je ispričao da je u trapu pored Rogića kuća bio desetak dana. On je posvjedočio da su zarobljenici iz trapa izvođeni u obližnji ugostiteljski objekat na jelo, te da su ih svaki put maltretirali pripadnici ABiH.

“Kada smo prolazili, tukli su nas. Mene je jedne prilike Džeko udario rukama i nogama… Nije samo on tukao, mogao je tući ko je htio. Edin me udario rukom u glavu, pao sam i onda su me on i drugi udarali nogama po bubrezima i svugdje”, kazao je Soko. 

Džeko, bivši vojnik jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je za učešće u nezakonitom hapšenju devet civila u Jablanici koji su odvedeni u trap kod Rogića kuća. On je optužen i za učešće u strijeljanju nekoliko vojnika HVO-a i hrvatskih civila u Trusini, u blizini Konjica. 

Soko se prisjetio kako je jedne prilike, dok su zarobljenici iz trapa išli na obrok, Džeko naišao u automobilu sa Nihadom Bojadžićem. 

“Mislim da je Nihad rekao da nas sve pobiju, ali stražari nisu pucali. Tada je trajalo granatiranje i onda su nas natjerali da stojimo tu, da se ne sakrijemo. Rekli su da kada već neće stražari da nas ubiju, da će to uraditi naši, jer je to HVO granatirala. Jedna granata je pala blizu i ranjen je kuhar ABiH. Nihad i Džeko su ga odveli, a mi smo dobili strašne batine od stažara”, ispričao je Soko. 

Bojadžiću, bivšem zamjeniku komandanta odreda “Zulfikar”, sudi se u dva odvojena postupka – za zločine u Jablanici i Trusini. 

Svjedok Soko je kazao da je iz trapa odveden u obližnju štalu, a nakon desetak dana u Drežnicu te Muzej “Bitka na Neretvi” u Jablanici, gdje je ostao do marta ili aprila 1994. godine. 

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Soko je odgovarao na pitanja Džekine Odbrane što tokom svjedočenja u predmetu protiv Zijada Kurtovića – koji je pred Sudom BiH osuđen na 11 godina zatvora za zločin u Drežnici – nije rekao da ga je Džeko zlostavljao prilikom hapšenja. Soko je kazao da tada nije bio pitan o Džeki i njegovom ponašanju. 

Suđenje Džeki će biti nastavljeno u utorak, 23. aprila.

Denis Džidić


This post is also available in: English