Članak

Pobiti civile

16. Aprila 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je 9. maja 1992. godine, kada je zapaljeno selo Glogova, čula kako je vojnik po imenu Najdan rekao da civile treba pobiti.

This post is also available in: English

Svjedokinja Tahira Muminović je na suđenju Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću kazala da je živjela u zaseoku Adžići s mužem i dvoje maloljetne djece. Nakon što je u selo došla policija i od njenog svekra uzela lovačku pušku, ona je s djecom uvečer 8. maja 1992. godine prešla kod komšije Aziza.
“Ujutro 9. maja nas je probudila komšinica i rekla da Glogova gori, a onda je četiri-pet vojnika naišlo i kazali nam da izađemo, jer će paliti kuće”, rekla je Muminović i dodala da je taj dan i njena kuća zapaljena.
Prema njenim riječima, žene i djeca su otjerani na komšijinu njivu, gdje ih je čuvao “čovjek u civilu”.
“Iz pravca Bratunca je naišlo par vojnika. Čula sam da jednog zovu Najdan. Imao je čarapu na glavi i izdvojio se iz te grupe, došao do nas i rekao: ‘Ovo sve treba pobiti.’ Onda je otišao za drugim vojnicima”, prisjetila se svjedokinja.
Muminović je kazala kako su u tom momentu naišli autobusi iz Bratunca i vozač je rekao: “Ko hoće na slobodnu teritoriju neka uđe”, te su žene i djeca tada napustili Glogovu.
Najdan Mlađenović i Savo Živković optuženi su da su 3. i 9. maja 1992. godine, tokom napada na sela Hranča i Glogova (općina Bratunac), nezakonito hapsili i zlostavljali bošnjačke civile. Mlađenović je u to vrijeme bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, a Živković pripadnik ove jedinice.
Suđenje se nastavlja 23. aprila.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English