Članak

Zatraženo produženje pritvora Nedžadu Hodžiću

17. Aprila 2013.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca Nedžadu Hodžiću, koji je osumnjičen za zločine počinjene u “Silosu” i “Krupi” u Hadžićima i “Musali” u Konjicu.

This post is also available in: English

Razlog zbog kojeg Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora je mogućnost bjekstva osumnjičenog Hodžića.

“Nedžad Hodžić prima invalidninu koju može primati bilo gdje u svijetu. Ima dvoje djece i suprugu koja ne radi, rodbinu u Sandžaku koja je dobro situirana, te prijavljeno mjesto prebivališta u Novom Pazaru (Srbija). To su dovoljni motivi da napusti BiH”, kazala je tužiteljica Vesna Budimir.

Odbrana osumnjičenog se usprotivila produženju pritvora zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tužiteljica Budimir je naglasila da se protivi određivanju mjera zabrane.

Nedžad Hodžić je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) Zulfikar, u periodu od januara do augusta 1993. godine, počinio ratni zločin u Hadžićima i Konjicu.

Tužilaštvo BiH smatra da je Hodžić počinio zločin nad zarobljenicima srpske nacionalnosti u logorima Silos i Krupa” u Hadžićima, kao i žrtvama hrvatske nacionalnosti iz logora Musala u Konjicu.

Mithat Kočo, branilac osumnjičenog, zatražio je izuzeće predsjednice Sudskog vijeća Vesne Jesenković, kao i sudije Staniše Gluhajića, zbog sumnje u pristrasnost tokom donošenja odluke o određivanju produženja pritvora.

“Vi već tri godine radite na ovom predmetu, tako da ste duboko uvedeni u inkriminacije osumnjičenog”, kazao je Kočo.

Hodžiću se sudi za zločin počinjen u Trusini kod Konjica, zajedno sa još pet pripadnika ABiH. Trenutno je u toku izvođenje dokaza Odbrane, a suđenje je započelo u junu 2010. godine.

Odluka o zahtjevu za izuzeće sudija biće donesena naknadno.

Elma Selimović


This post is also available in: English